Υποβρύχιο ρομπότ στις έρευνες για τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού του Μπόινγκ

Ένα γαλλικό υποβρύχιο ρομπότ θα καταβυθισθεί σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ερευνήσει στο βυθό για το μαύρο κουτί του αιγυπτιακού Μπόινγκ 737, το οποίο συνετρίβη με 148 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά του γάλλους παραθεριστές. Επίσημες πηγές δήλωσαν πως μία ομάδα από γάλλους δύτες και διασώστες θα συμμετέχει σε μία κοινή επιχείρηση με τους Αιγυπτίους για τον εντοπισμό των πτωμάτων και των συντριμμιών του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο, λίγο μετά την απογείωσή του από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ. Το μαύρο κουτί της πτήσης, το οποίο αναμένεται να χύσει φως στα αίτια της πτώσης, πιστεύεται πως βρίσκεται σε βάθος 1000μ.
Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζιλ ντε Ρομπιάν, δεν θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους πριν τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού.
Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας της Ελβετίας επεσήμαναν πως είχαν αποκλείσει για λόγους ασφαλείας από τον εναέριο χώρο της την αεροπορική εταιρεία, της οποίας ιδιοκτησία ήταν το μοιραίο Μπόινγκ, όμως το Κάιρο δήλωσε πως οι αιγυπτιακές αερογραμμές πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Ο ντε Ρομπιάν δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε περάσει τους σχετικούς ελέγχους το φθινόπωρο του 2003, μολονότι μία προηγούμενη επιθεώρησή του στη Γαλλία είχε δημιουργήσει ανησυχίες. Επίσης θετικός ήταν κι ο έλεγχος των πολωνικών αρχών για τα αεροσκάφη της ίδιας εταιρείας.

Συνεχίζεται το έργο των δυτών

Ειδικευμένοι δύτες με δίχτυα σαρώνουν το βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας ανοικτά του Σαρμ Ελ Σέιχ ανασύροντας συντρίμμια του αεροσκάφους που έπεσε στην περιοχή παρασύροντας στο θάνατο και τους 148 επιβαίνοντες. Οι δύτες έχουν τοποθετήσει ημικυκλικά ένα τεράστιο υποθαλάσσιο δίχτυ για να μην παρασυρθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου προς τα βόρεια από τα ρεύματα, ενώ άλλοι διασώστες με δίχτυα «αλιεύουν» ό,τι βγει στην επιφάνεια. Ωστόσο δύο ημέρες μετά το δυστύχημα ελάχιστα μέλη από τις σορούς των θυμάτων έχουν ανασυρθεί και στην επιφάνεια της θάλασσας επιπλέουν μικρά κομμάτια της ατράκτου και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr