Στα χέρια των ανταρτών η Μοσούλη

Αντάρτικες δυνάμεις ελέγχουν σήμερα περιοχές της νότιας και δυτικής Μοσούλης, όπου έχουν καταλάβει βάσεις της αστυνομίας και έχουν στήσει φυλάκια ελέγχου στους δρόμους, γεγονός που δείχνει ότι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ ξεφεύγει από τον αμερικανικό έλεγχο.
Όπως δήλωσαν κάτοικοι διαφόρων συνοικιών της πόλης αυτής του βορείου Ιράκ (390 χιλ. βόρεια της Βαγδάτης), σήμερα δεν υπάρχει ορατή παρουσία ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ούτε αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ οι ένοπλες αντάρτικες δυνάμεις ελέγχουν ολόκληρες περιοχές.
«Στις νότιες και δυτικές περιοχές της πόλης, οι αντάρτες πραγματοποιούν περιπολίες για να προστατεύσουν τράπεζες και καταστήματα από λεηλασίες. Φρουρούν νοσοκομεία, σχολεία και σταθμούς πυροσβεστικής», δήλωσε ένας κάτοικος. «Δεν υπάρχει πουθενά αστυνομία ή εθνοφρουρά. Οι αντάρτες ελέγχουν την ασφάλεια (στις περιοχές αυτές)», πρόσθεσε.
Στις περιοχές όπου η παρουσία των ενόπλων δεν είναι έντονη, οι κάτοικοι συγκρότησαν δικές τους σκοπιές, έστησαν οδοφράγματα και πραγματοποιούσαν ολονύκτιες περιπολίες για να αποτρέψουν τυχόν διαρρήξεις και λεηλασίες.
Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του διαψεύδει ότι η πόλη έχει διαφύγει του ελέγχου των αμερικανικών ή ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και δήλωσαν ότι σήμερα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, με σποραδικές μόνον συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές. Δηλώνει ακόμα ότι τρεις ή τέσσερις γέφυρες στον ποταμό Τίγρη άνοιξαν και πάλι. Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός διέψευσε την πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, ότι μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ βόρεια της Μοσούλης λεηλατήθηκε.
> Στη Φαλούτζα

Τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Φαλούτζα ανακοίνωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Αλάουι, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Ηδη, στην πόλη εισήλθαν τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς οι κάτοικοι είναι εδώ και ημέρες χωρίς ηλεκτρικό, νερό, τρόφιμα και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Πηγή: skai.gr