Κλιμακώνεται η βία στη Συρία

Εντείνεται η βία στη Συρία καθώς χώρες της Δύσης διαφωνούν με τη Ρωσία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, για το πώς θα πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους 10 μήνες στη χώρα.

Προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, δηλώνουν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ, σκότωσαν τη Τρίτη τουλάχιστον 30 άτομα, 19 απ’ τα οποία στην επαρχία Χόμς στην κεντρική Συρία. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι 8 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, όταν όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο από φιλοκυβερνητικούς στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ πιέζουν για ξεκάθαρη καταδίκη της Συρίας. Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφάλειας και το οποίο επιρρίπτει τις ίδιες ευθύνες για τη βία στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση. Ανώτεροι διπλωμάτες των Η.Ε. συνεχίζουν να εξετάζουν το Ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε την συνεχιζόμενη βία της Συρίας σε βάρος διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη» και δεσμευόμενος ότι θα διπλασιάσει τις διεθνείς προσπάθειες για την απομάκρυνση του κ. Άσσαντ απ’ την εξουσία.

Η Συρία απέρριψε πρόταση του Κατάρ για αποστολή αραβικών στρατευμάτων στη χώρα με στόχο τον τερματισμό της βίας. Η Δαμασκός δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιδείνωνε τη κατάσταση και θα άνοιγε το δρόμο για ξένη ανάμειξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αυτεξουσιότητας της και ζήτησε απ’ τις αραβικές χώρες να σταματήσουν την εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει στα μέσα ενημέρωσης εναντίον της.
Πηγή: skai.gr