Δανική Προεδρία: δωράκια τέλος και νερό από τη βρύση

Μόλις 35 εκατ. ευρώ διέθεσε η Δανία για την άσκηση των καθηκόντων της ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, που είναι «κλάσμα» μπροστά σε αυτά που ξόδεψαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη όταν την ανέλαβαν. Παρά το μικρό κόστος, η χώρα υπόσχεται αποτελεσματική και ικανή Προεδρία, διεμήνυσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Nicolai Wammen τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η Ένωση έχει 27 μέλη, που όλα έχουν φωνή….

Ο Wammen είπε σε 66 δημοσιογράφους των Βρυξελών ότι η Δανία δεν θα προσφέρει «τόσα πολλά δώρα σε προσωπικότητες ως συνήθως» κατά την 6μηνιαία θητεία της στο τιμόνι της Ένωσης.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα χρησιμοποιηθούν «πιο πολύ από ποτέ» και αντί για εμφιαλωμένο νερό, ενώ στις επίσημες συναντήσεις θα σερβίρεται «αγνό δανέζικο νερό από τη βρύση», είπε.

Το ποσό των 35 εκατ. ευρώ κάνει κραυγαλέα διαφορά σε σχέση με το τι ξόδεψαν τα άλλα κράτη της ΕΕ όταν ανέλαβαν την Προεδρία της. Το 2008, η Γαλλία ξόδεψε 171 εκατ. ευρώ για την Προεδρία της, σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσό από ποτέ, η απερχόμενη πολωνική Προεδρία 115εκ ευρώ, ενώ η Ουγγαρία 70-75 εκατ. ευρώ.

Κάποιες χώρες είναι γνωστές για τα πλούσια δώρα που προσέφεραν σε υψηλόβαθμους διπλωμάτες όταν προέδρευαν σε διεθνή θεσμικά όργανα. Όταν η Γαλλία είχε την Προεδρία των G8, προσέφερε στους αρχηγούς κρατών τις επώνυμες πένες Dupont, που πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα πάνω από 1000 ευρώ. Οι γυναίκες στους στο μεταξύ πήραν τσάντες Hermes.

Ωστόσο ο Wammen προσπάθησε να μην δώσει την εντύπωση ότι επικρίνει τον τρόπο που οι άλλες χώρες διεξήγαγαν την προεδρία τους. «Πρόκειται να είναι πιο οικονομική η Δανική Προεδρία σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα; Ναι. Στέλνουμε μέσω αυτού μήνυμα στις άλλες χώρες για τον τρόπο που διοργάνωσαν την Προεδρία τους; Όχι», είπε.

Ερωτηθείς από τη EurActiv ποιο είναι το πιο ακριβό δώρο που έχει ετοιμάσει η Δανική Προεδρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είπε ότι ένα ξυπνητήρι, αξία 90 ευρώ.
Γαλλία και Γερμανία «τόσο σημαντικές όσο είναι και οι άλλοι»

«Είναι πολύ σημαντικό Γαλλία και Γερμανία να παίρνουν πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε και οι άλλες χώρες… Όλες οι καλές ιδέες θα πρέπει να πέφτουν στο τραπέζι, ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το τραπέζι αποτελείται από 27 κράτη μέλη».

Ιστορικό
Με την κρίση του ευρώ να είναι σε εξέλιξη, η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη Δανία συμπίπτει με μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της Ένωσης.

Καθώς η Δανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, προτίθεται να κρατήσει διακριτική στάση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά θα προσπαθήσει να κρατήσει τις χώρες της ΕΕ ενωμένες- να καταστεί «γέφυρα σε ταραγμένα νερά» όπως περιέγραψε ο δανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Nikolai Wammen.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr