Ανασχηματισμός με γκρίνια στην Ισλανδία

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της προχώρησε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ με στόχο, όπως όλα δείχνουν, να επικεντρωθεί στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον ανασχηματισμό ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου μειώνεται από 10 σε 8.

Η Όντνι Χαρνταρντότιρ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της πρωθυπουργού ορίστηκε νέα υπουργός Οικονομίας. Διαδέχεται τον Στάινγκριμουρ Σίφγκουσον, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και Οικονομικών.

Ο απερχόμενος υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τζον Μπγιάρνασον αντέδρασε έντονα στην καρατόμησή του από τη Σιγκουρνταρντότιρ, αποδίδοντας τη στην διακηρυγμένη αντίθεσή του για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ.

Τα ζητήματα που άπτονται της αλιείας και της γεωργίας στην Ισλανδία είναι από τα πιο ακανθώδη στις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας του βόρειου Ατλαντικού με την ΕΕ, που άρχισαν τον Ιούλιο του 2010.

Η αντιευρωπαϊκή στάση του Μπγιάρνασον εκτιμάται ότι αποτελούσε μεγάλη τροχοπέδη για την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη, καθώς ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις στα ζητήματα αυτά ως υπουργός Γεωργίας και Αλιείας.
Πηγή: skai.gr