Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σοβαρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ομπάμα αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπέλυσαν οι Ρώσοι, σύμφωνα με την πρώτη σχετική έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η έκθεση με τίτλο «Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα πλήθος κρατών» κάνει λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βασανιστήρια, τηλεφωνικές υποκλοπές κλπ) στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπονομεύοντας το αμερικανικό γόητρο του «παγκόσμιου προστάτη» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κατάσταση στις ΗΠΑ απέχει κατά πολύ από τα ιδανικά που διακήρυξε η Ουάσιγκτον», αναφέρει η έκθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα για αποτυχία διακοπής λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο καθώς και για προστασία πρακτόρων της CIA από διώξεις. «Ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική Δικαιοσύνη προσφέρουν καταφύγιο σε πράκτορες της CIA και ανώτατους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για μαζικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η έκθεση.

Κριτική και στην Ευρώπη


Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση αναφέρει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ευρώπη, που σχετίζονται με τις θρησκευτικές μειονότητες.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στη Βρετανία, αναφορικά με την διαχείριση της κυβέρνησης των εξεγέρσεων του Αυγούστου. Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κείμενο της έκθεσης κάνει μόλις μία αναφορά στην Κίνα.

Επίθεση «γοήτρου» του Πούτιν;

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον επέκρινε έντονα τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 4 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη της 6ης Δούμα, με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα και να υπάρχουν καταγγελίες περί νοθείας.

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 15 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, επέκρινε τις εκλογές – ωστόσο το μετρίασε επαινώντας τη διαχείριση των πρόσφατων διαδηλώσεων καθώς και την ρωσική κυβέρνηση για τη δέσμευσή της να ερευνήσει τα προβλήματα με τις εκλογές.
«Ανησυχούμε για τις παρατυπίες και την έλλειψη δικαιοσύνης», είπε ο Βαν Ρομπέι σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον Μεντβέντεβ.

«Αντίθετα, οι πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και οι αρχές, κατά την άποψή μου, τις χειρίστηκαν πολύ καλά».

Πιθανώς αυτή η έκθεση συνιστά επίθεση «γοήτρου» από τη ρωσική πλευρά έναντι των ΗΠΑ καθώς και χρήσιμο εργαλείο για την εξισορρόπηση των τριγμών στο εσωτερικό της Ρωσίας, δη ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο του 2012.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρκ Τόνερ, σχολίασε την έκθεση λέγοντας: «Αυτού του είδους εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμους μηχανισμούς […] σαφώς και δεν το εκλαμβάνουμε ως παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις όταν ξένα κράτη, ιδιώτες ή οργανισμοί σχολιάζουν ή ασκούν κριτική στις αμερικανικές πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ιστορικό

Από το 1976 το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεξάγει ετήσιες «Εκθέσεις για την Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά τον κόσμο» που στη συνέχεια υποβάλλει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στη φετινή έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2011, το αμερικανικό ΥΠΕΞ άσκησε δριμεία κριτική στη Ρωσία κάνοντας λόγο για «παραβίαση και προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κυβερνητικό και κοινωνικό επίπεδο».
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr