Τρομοκρατικές οργανώσεις επιδιώκουν έναρξη εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ

Λίγο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και ενώ οι ιρακινοί ανησυχούσαν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας δεν θα μπορούσαν να διαφυλάξουν την τάξη, σειρά βομβιστικών επιθέσεων είχε σαν αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να συγκλονιστεί ολόκληρη η χώρα.

Πιθανοί δράστες παρακλάδι της Αλ Κάιντα που επιδιώκει να σπρώξει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία ισχυρίζεται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις, φαίνεται να έχει θέσει ως στόχο την διεύρυνση της θρησκευτικής βίας.

«Οι ενέργειες αυτές ήταν απαραίτητες προκειμένου να προκαλέσουν ένα νέο γύρο θρησκευτικής βίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών» ανέφερε ο Άνθονι Κόρντσμαν, ειδικός για θέματα τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη δεν ήταν οι πρώτες σημαντικές επιθέσεις της οργάνωσης. Η συγκεκριμένη οργάνωση συνδέεται με σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2010, στις οποίες 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η οργάνωση υποστηρίζει επίσης ότι πραγματοποίησε την τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά σε ξένες πρεσβείες στη ιρακινή πρωτεύουσα τον Απρίλιο του 2010, με αποτέλεσμα 41 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ωστόσο αναλυτές δηλώνουν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ έχει ανασυσταθεί ανά περιόδους, ενώ έχει εμφανιστεί και με διαφορετικά ονόματα.
Πηγη: Φωνή της Αμερικής.

Πηγή: skai.gr