Κλείσιμο

Ρωσία: Συλλαλητήριο κατά Πούτιν στη Μόσχα

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν τη Δευτέρα σε συλλαλητήριο, στη Μόσχα, καταδικάζοντας τον Πρωθυπουργό, Βλάντιμιρ Πούτιν, και το κόμμα του "Ενωμένη Ρωσία", μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές που, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από εκλογικές ατασθαλίες.

Το κόμμα του  Πούτιν  υπέστη μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές, δίνοντας μια μικρή μόνο πλειοψηφία στον ηγέτη που μονοπωλεί την εξουσία στη ρωσική πολιτική σκηνή για πάνω από μία δεκαετία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την καταρρακτώδη βροχή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», ενώ δεκάδες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς το Κρεμλίνο.  Επρόκειτο για μία απ' τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια.

Τη Δευτέρα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφεραν ότι σημειώθηκαν πολλές εκλογικές ατασθαλίες προς όφελος του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία".

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για την εκλογική διαδικασία και ζήτησε πλήρη διερεύνηση του θέματος, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, αναφέρθηκε σε «αξιόπιστες πληροφορίες για εκλογικές ατασθαλίες και καλπονοθεία».  

Πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, επέμεινε ότι οι εκλογές ήταν «δίκαιες, και δημοκρατικές».
Πηγή: Πηγή: VOA