Ρωσία: Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Πούτιν

Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα. Με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, το κόμμα του Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 49,93%, καταγράφοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).

«Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία», γράφει η Kommersant, και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.

Δεύτερο κόμμα των εκλογών αναδεικνύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19,13%. Τρίτο έρχεται το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,07% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,65%.

Περίπου 60% του των καταγεγραμμένων 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, ποσοστό μειωμένο κατά 4% συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν.

Το 2007, το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία" ήλεγχε τα δύο τρίτα των εδρών της Δούμα, γεγονός που του επέτρεψε να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας.  Σήμερα το κόμμα αγωνίζεται να διατηρήσει την πλειοψηφία του στην Κάτω Ρωσική Βουλή.

Στο μεταξύ, το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας RT μετέδωσε ότι έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις στην Μόσχα την Κυριακή. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους οργανισμούς που παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, ο Γκόλος, ανέφερε στην Φωνή της Αμερικής ότι η ρωσική αστυνομία δεν επέτρεψε σε παρατηρητές του οργανισμού να μεταβούν σε εκλογικά κέντρα διαφόρων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: skai.gr