Φρανσουά Ολάντ: «Αντίπαλον δέος» στον Σαρκοζί;

«Πήρα σήμερα από μία μερίδα των Γάλλων την εντολή να οδηγήσω την Αριστερά στη νίκη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχω και σας διαβεβαιώ: έχω τη θέληση για να πετύχουμε την αλλαγή» δήλωσε ο Ολάντ μετά την εσωκομματική νίκη.

«Μέλη, αλλά και φίλοι του κόμματος» ψήφισαν στις εκλογές των Γάλλων σοσιαλιστών. Συνολικά δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν την Κυριακή μετά τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης και ο Ολάντ συγκέντρωσε το 57% των ψήφων. Ήδη από τον πρώτο γύρο ο Νορμανδός πολιτικός είχε το προβάδισμα με 39% των ψήφων και χωρίς να απειλείται σοβαρά ούτε από την Μαρτίν Ομπρύ, ούτε και από τον εκλεκτό της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλιστών Αρνώ Μονμπούρ. Χθες τα χειροκροτήματα για τον Ολάντ είχαν αρχίσει ήδη κατά την προσέλευσή του στην κάλπη και ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε για να εμφανιστεί ως ενωτικός υποψήφιος:
«Χρειαζόμαστε απόψε έναν ισχυρό νικητή, που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να δώσει τη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2012» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η …«πουτίνγκα» που ξέρει να κερδίζει

Οι περισσότεροι από τους Γάλλους σοσιαλιστές πιστεύουν ότι, μετά την αδρανοποίηση του Ντομινίκ Στρος Καν λόγω της γνωστής σκανδαλολογίας, αυτός ο νικητής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φρανσουά Ολάντ. «Πουτίνγκα» τον αποκαλούσαν παλαιότερα με μία δόση ειρωνείας, γιατί τους φαινόταν υπερβολικά ήπιος, αν όχι μαλθακός στον πολιτικό του λόγο. Και στις ενδοκομματικές ψηφοφορίες των σοσιαλιστών η Ομπρύ τον είχε κατηγορήσει ότι οι πολιτικές θέσεις του είναι θολές και συχνά αντιφατικές. Μετά το χθεσινό μήνυμα της κάλπης όμως, η Ομπρύ αναγνώρισε από νωρίς την ήττα της και δήλωσε εμφατικά ότι θα στηρίξει τον Ολάντ ενόψει προεδρικών εκλογών:

«Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε σε επτά μήνες ο νέος πρόεδρος να λέγεται Φρανσουά Ολάντ» δεσμεύθηκε η επικεφαλής των Γάλλων σοσιαλιστών.

Το σίγουρο είναι ότι από δω και πέρα ο Ολάντ θα πρέπει να διατυπώσει σαφείς θέσεις σε πολλά ζητήματα που απλώς είχε αποσιωπήσει στη διάρκεια της ενδοκομματικής μάχης. Η οικονομία και η κρίση χρέους είναι μερικά από αυτά και ο Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει με επιθετικές διαθέσεις απέναντι στον Σαρκοζί και τη γαλλική Κεντροδεξιά: «Μας κατηγορούν ότι θα ρίξουμε έξω τον προϋπολογισμό, ενώ στην πραγματικότητα εκείνοι είναι που ευθύνονται για τη δημοσιονομική εκτροπή» δηλώνει ο υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών.


Πηγή: Schulke Birgitta/Tagesschau/Γιάννης Παπαδημητρίου Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου