Προβλήματα στον θυρεοειδή εμφάνισαν παιδιά κοντά στη Φουκουσίμα

Ορμονικές και άλλες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στους θυρεοειδείς αδένες δέκα εκ των 130 παιδιών που απομακρύνθηκαν από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, το οποίο επλήγη από τον σεισμό του Μαρτίου, αναφέρουν σήμερα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Το Ιαπωνικό Ίδρυμα Τσερνόμπιλ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σινσού πραγματοποίησαν εξετάσεις σε παιδιά έως 16 ετών, ανάμεσά τους και βρέφη, για μία περίοδο ενός μήνα στο Ναγκάνο, όπου διέμεναν προσωρινά μετά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι ένα από τα παιδιά βρέθηκε να έχει χαμηλότερο επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών (Τ3,Τ4) και επτά παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό της θυρεοτροπίνης, δηλαδή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα άλλα δύο παιδιά διαγνώστηκαν με σχετικώς υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα της πρωτεΐνης θυρεοσφαιρίνη (Tg), που ενδεχομένως να προήλθε από βλάβη στους θυρεοειδείς αδένες, μετέδωσε το Kyodo.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παρατηρείται διαρροή ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον από τις 11 Μαρτίου που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών και ακολούθησε τσουνάμι.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στην 20 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού από το εργοστάσιο.

Τρία από τα δέκα παιδιά διέμεναν εντός της ζώνης απαγόρευσης και ένα από αυτά σε περιοχές που απέχουν 20 με 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, ενώ τα άλλα έξι διέμεναν σε πιο μακρινές πόλεις.
Περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει την περιφέρεια της Φουκουσίμα καθώς φοβούνται τις επιπτώσεις για την υγεία τους από την ραδιενέργεια, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά είναι άρρωστα, αλλά απαιτείται μακροχρόνια παρατήρηση,» δήλωσε ο επικεφαλής του ιδρύματος Μινόρου Καμάτα.

Το ίδρυμα έχει στόχο την βοήθεια των θυμάτων της πυρηνικής καταστροφής του 1986 στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

Το ραδιενεργό ιώδιο τείνει να συγκεντρώνεται στους θυρεοειδείς αδένες των βρεφών και των παιδιών αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μετέπειτα ζωή τους.
Πηγή: skai.gr