Στ. Λαμπρινίδης: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για ένα κράτος

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για ένα κράτος, και οι Ισραηλινοί έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος.

«Πριν από λίγο συναντήθηκα και με τους άλλους 26 υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια λεπτή διαδικασία, η οποία ελπίζουμε να αποφέρει καρπούς, ώστε να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις μετά απ΄ οτιδήποτε και να γίνει στον ΟΗΕ. Διαπραγματεύσεις όμως όχι αόριστες, διαπραγματεύσεις με στόχο την πραγματική επίλυση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα σ΄ ένα κράτος του Ισραήλ. Αυτό πρέπει επιτέλους να το επιτύχουμε», ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας μπροστά στο ενδεχόμενο να τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι «με τις συζητήσεις που γίνονται τώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει αυτή η προσπάθεια όχι απλώς να μην μπλοκαριστεί, αλλά να προωθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να στείλει ένα σαφές και δυνατό μήνυμα παντού ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για ένα κράτος και έχει και το Ισραήλ το δικαίωμα στην ασφάλεια. Αυτό συζητάμε αυτή την στιγμή».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση των «27» διαμορφώθηκε ενιαία θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει κάποια σύγκρουση τρένων», όπως λέγανε πάρα πολλοί.
Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, «δεν είναι η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Το σημαντικό είναι η Ευρώπη να μπορέσει με αξιοπιστία και δυναμισμό, και ενωμένη αν θέλετε, να προωθήσει αυτή τη διαδικασία».
Πηγή: skai.gr