Κλείσιμο

Σε απολογισμό της πρωθυπουργίας του προέβη ο Μπλερ

Σε μια αρκετά αναλυτική καταγραφή των πεπραγμένων μιας δεκαετίας υπό την καθοδήγησή του, προέβη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ κατά την τελευταία ομιλία του σε συνέδριο των Εργατικών ως ηγέτης του κόμματος και της χώρας.
Παράλληλα επιχείρησε να συσπειρώσει το κόμμα, ζητώντας από τα στελέχη και τα μέλη του να μείνουν πιστά στην παράδοση των μεταρρυθμίσεων «που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη» και ταυτόχρονα να προσαρμόσουν την πολιτική τους στις ανάγκες της «γενιάς του Google». Όπως είπε, αυτή είναι η τακτική που θα οδηγήσει και σε μια τέταρτη εκλογική νίκη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αναγκαίες μελλοντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία, αλλά και στο ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Τόνισε ότι για το υπόλοιπο της θητείας του, τη χρονική διάρκεια του οποίου και πάλι απέφυγε να προσδιορίσει, θα αφοσιωθεί στην προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ξεχώρισε την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση και τη διεθνή τρομοκρατία, υπερασπιζόμενος ξανά τη βρετανική ανάμιξη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σε πιο προσωπικό τόνο, είπε ότι είναι δύσκολο για αυτόν να φύγει από το προσκήνιο μετά από 10 χρόνια, αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι το σωστό για το κόμμα και τη χώρα.
Επίσης, για άλλη μια φορά απέφυγε να στηρίξει ευθέως την υποψηφιότητα του επικρατέστερου διαδόχου του, Γκόρντον Μπράουν, αλλά σε μια συμφιλιωτική κίνηση και θέλοντας όπως είπε να «γιατρέψει» τις πληγές των τελευταίων εβδομάδων, εξήρε τη συμβολή του υπουργού Οικονομίας στο έργο της κυβέρνησής του και στις τρεις συνεχείς εκλογικές νίκες, χαρακτηρίζοντάς τον «ξεχωριστό άνθρωπο».
Θανάσης Γκαβός
Λονδίνο
Πηγή: skai.gr