Ανένδοτοι οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους

Οι Παλαιστίνιοι δεσμεύτηκαν ότι θα ζητήσουν την πλήρη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, παρά τις αντιρρήσεις των Ισραηλινών και των ΗΠΑ, αλλά άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας αίτημα ζητώντας την ένταξη της ανεξάρτητης Παλαιστίνης στο διεθνή οργανισμό.

Ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να διάκεινται θετικά σε νέες διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς, αλλά το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει το κύριο αίτημα των Παλαιστινίων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που είναι η άρση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου  ανακοίνωσε ότι και αυτός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο ηγέτες «δεν χρειάζονται το ταξίδι στη Νέα Υόρκη» και μπορούν να διαλέξουν ένα «πιο απλό» δρόμο για τη  επίλυση της κατάστασης με το να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτελούν τον μοναδικό τρόπο επίλυσης της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: skai.gr