Κλείσιμο

Ιαπωνία: «Οι ΗΠΑ θα υπερβούν την κρίση χρέους» δηλώνει ο Μπάιντεν

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερβούν την κρίση χρέους, και η Ιαπωνία θα ξεπεράσει τις συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό" διαμήνυσε την Τρίτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την Ιαπωνία προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις αγορές.

"Όσοι δεν μας υπολογίζουν θα χάσουν το στοίχημα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν έφθασε τη Δευτέρα το βράδυ στη χώρα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, ενώ θα επισκεφθεί την Τρίτη το βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους, το οποίο καταστράφηκε πριν πέντε μήνες από γιγαντιαίο τσουνάμι.

Ο Μπάιντεν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την περιοχή Τοχόκου όπου πάνω από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή της 11ης Μαρτίου κατά την οποία υπέστη σημαντικές ζημιές ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Οι ΗΠΑ, που διατηρούν βάσεις στην Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν επιστρατεύσει πάνω από 20.000 στρατιώτες και περίπου 160 αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης.

Η αμερικανική συμμετοχή στις επιχειρήσεις αυτές αποκατέστησε τις σχέσεις των δυο χωρών ύστερα από μια περίοδο έντασης εξαιτίας διαφωνιών για το μέλλον της αεροναυτικής βάσης στο νησί Οκινάουα. Η βάση της Φουτένμα, η οποία βρίσκεται τώρα σε μια κατοικημένη περιοχή θα μεταφερθεί σε έναν προστατευμένο κόλπο του νησιού Οκινάουα, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον, παρά την αντίθεση του πληθυσμού που ήθελε αποκλειστικά το κλείσιμό της.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητήσει ο Μπάιντεν στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν, ο οποίος παραιτείται την προσεχή εβδομάδα. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχηγείο του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση Γιοκοτά, δυτικά του Τόκιο.
Πηγή: skai.gr