Λιβύη: Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών το μεγαλύτερο τμήμα της Ζαουΐγια

Τον έλεγχο του «μεγαλύτερου μέρους» της Ζαουΐγια απέσπασαν από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.

Η Ζαουΐγια είναι στρατηγικής σημασίας πόλη για την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής τους, Αμπντουλ Χαμίντ Ισμαήλ, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης.

Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Σορμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης και Γκαριάν, 50 χιλιόμετρα προς το Νότο.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντούλ Ιλά Αλ-Χατίμπ, ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν έφθασε στην Τύνιδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στη Λιβύη.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, θα συμμετάσχει «στο διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και σε εκείνους των αντικαθεστωτικών» .

«Στη διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν συνομιλίες σε ξενοδοχείο της Ντζέρμπα (ενός νησιού στα νότια της Τυνησίας) υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων TAP, ο λίβυος υπουργός Υγείας Αχμεντ Χιτζάζι και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιμπραήμ Σερίφ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, διέμειναν την Κυριακή στην Ντζέρμπα. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με «πολλά άλλα μέρη» χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο των συνομιλιών.
Πηγή: skai.gr