ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το ν/σ για το ομοσπονδιακό χρέος

Με 74 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για το ομοσπονδιακό χρέος. Ακολούθησε η κύρωση της συμβιβαστικής συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά επισήμανε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία για το χρέος είναι ένα «πρώτο βήμα», προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί και τα δύο κόμματα να εργαστούν με στόχο την κατάρτιση ενός μεγαλύτερου σχεδίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το όριο του χρέους των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 2,4 τρισ. δολάρια σε δύο στάδια, ενώ, παράλληλα, θα γίνουν περικοπές της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια δήλωση, λίγη ώρα αφότου ολοκληρωθεί στη Γερουσία η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί αύξησης του κρατικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει σε σειρά οικονομικών μέτρων που θα βγάλουν τη χώρα από το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Μία μόλις ημέρα πριν από την αναμενόμενη και αναγκαστική στάση πληρωμών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και να εγκρίνουν νόμο σύμφωνα με τον οποίο, χωρίς να αυξάνονται οι φόροι, μειώνεται δραστικά και σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα.

«Το θέαμα» των Αμερικανών εκλεγμένων να διαβουλεύονται επί ολόκληρες εβδομάδες στο Κογκρέσο για να βρουν μια συμφωνία για το όριο του κρατικού χρέους υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία, εκτίμησε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC είπε ότι το αποτέλεσμα είναι καλό «όμως ό,τι έγινε για να φθάσουμε εδώ υπήρξε θλιβερό». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι «ρωμαλέα» και με «μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν τη βαθμολογία AAA για την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα.
Πηγή: skai.gr