Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον Δαλάι Λάμα το Σάββατο και θα υποστήριξη τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ, σύμφωνα με αξιωματούχους, εξοργίζοντας την Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος έκανε την ανακοίνωση αργά την Παρασκευή μετά από μια μακρά σιωπή σχετικά με το εάν ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος ήταν να φύγει σήμερα Σάββατο μετά από την 11 ημερών επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον για μια τελετουργία βουδιστικού διαλογισμού.

"Η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα για τη διατήρηση της μοναδικής θρησκευτικής, πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας του Θιβέτ και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Θιβετιανούς,« Δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Ο πρόεδρος θα υπογραμμίζει διαρκή υποστήριξή του για το διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων του Δαλάι Λάμα και της κινεζικής κυβέρνησης να επιλύσει τις διαφορές", πρόσθεσε.

Μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τις ΗΠΑ να «ανακαλέσει αμέσως την απόφασή του" και να "τιμήσει σοβαρά τη δέσμευσή της ότι αναγνωρίζει το Θιβέτ ως τμήμα της Κίνας."

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη πολιτική συνάντηση του Δαλάι Λάμα με οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, προειδοποιώντας ότι η συνάντηση «θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας»

Σύμφωνα με την τελευταία συνάντηση του Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα, τον Φεβρουάριο του 2010, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πραγματοιήσει τη συνάντηση σε χαμηλούς τόνους. Ο Ομπάμα θα υποδεχτεί τον Δαλάι Λάμα στο δωμάτιο Χάρτης με το Οβάλ Γραφείο, όπου εκφράζει την ικανοποίησή του αρχηγούς κρατών και δεν θα επιτρέψουν την παρουσία δημοσιογράφων.



Πηγή: skai.gr