Ανυπολόγιστο το κόστος της καταστροφής από την τραγωδία στην Κύπρο

Μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, μια μέρα μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος τελεί υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά και στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής και πώς θα πληρωθεί το τίμημα.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κόστους των καταστροφών αρκεί να αναλογιστεί ότι η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει όμως ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του Κράτους.

Σοβαρός προβληματισμός, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία. Προβληματίζονται έντονα για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τεχνοκράτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Παραπέμπουν στις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας. Καθώς μάλιστα, δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης της Κύπρου.

Χθες, σε χρόνο ρεκόρ, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.

Η Τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστούν σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Αρνητικό σοκ στον τουρισμό φοβούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.

Καίριο πλήγμα εκτιμάται ότι ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση «ευαίσθητων» προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη. Βιομηχανίες που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρεύμα, το ίδιο. Η ύπαρξη γεννητριών ασφαλείας είναι για να αντιμετωπίζει άμεσες βασικές ανάγκες και όχι να στηρίζει την παραγωγή, τονίζεται από τους ειδικούς.

Για «έγκλημα» κάνουν λόγο οι περισσότερες εφημερίδες

Η τραγωδία που έπληξε την Δευτέρα το πρωί την Κύπρο με την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, τους 12 νεκρούς και τους 62 τραυματίες -δύο εκ των οποίων σοβαρά- αλλά και την πλήρη καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που ακολούθησε, τις υλικές ζημιές στα σπίτια και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αποτελεί το μόνο θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων με εκτενές φωτορεπορτάζ.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Είναι έγκλημα»

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας με κύριο τίτλο «Εγκληματίες».

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Έγκλημα»

«Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Έγκλημα και τραγωδία»

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μαύρισε ξανά η Κύπρος»

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εγκληματικά λάθη»

Πηγή: skai.gr