Κλείσιμο

Ορκίστηκε ο πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν

Ο Σάλβα Κίιρ ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, λίγο μετά την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζέιμς Ουάνι Ιγκα.

Ο Κίιρ υπέγραψε το προσωρινό σύνταγμα και έδωσε τον όρκο του, δηλώνοντας πως θα «προσπαθήσει για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού του Νοτίου Σουδάν» .

«Εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, με βάση την βούληση του λαού του Νοτίου Σουδάν και όπως επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, κηρύσσουμε το Νότιο Σουδάν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ο Ουάνι Ιγκα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των ανταρτών του Νότου Τζόν Γκαρανγκ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2005 όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε επισήμως το Νότιο Σουδάν ως ανεξάρτητη χώρα και κάλεσε το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ιδιαίτερα εύφορη και πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Αμπιέι, αλλά και να τερματίσουν τη βία στο νότιο Κορντοφάν.
Πηγή: skai.gr