Κλείσιμο

Η Visa Europe μπλοκάρει ξανά τις δωρεές πελατών της προς το WikiLeaks

Η εταιρεία τραπεζικών πληρωμών Visa Europe ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε εκ νέου τις δωρεές προς τον ιστότοπο WikiLeaks αφού έλαβε γνώση για μία παραβίαση του συστήματός της που σημειώθηκε χθες Πέμπτη.

«Για μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας προς έναν ιστότοπο που συνδέεται με τον WikiLeaks. Μόλις αυτό μας έγινε γνωστό αντιδράσαμε και αναστείλαμε τις πληρωμές μέσω Visa προς τον συγκεκριμένο ιστότοπο», αναφέρει η Visa Europe σε μία σύντομη ανακοίνωσή της από το Λονδίνο.

Η Datacell, η ισλανδική εταιρεία που ελέγχει τη συλλογή χρηματικών ποσών υπέρ του WikiLeaks, είχε διαβεβαιώσει χθες Πέμπτη ότι μπόρεσε για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες να λάβει πληρωμές μέσω των καρτών Visa και Mastercard.

«Σήμερα (Πέμπτη), παρατηρήσαμε ότι μια πόρτα άνοιξε για τις πληρωμές στο WikiLeaks μέσω των καρτών Visa και MasterCard», αναφέρει με ικανοποίησή σε ανακοίνωση της η Datacell.

«Το εκλαμβάνουμε ως την εκπεφρασμένη βούληση της Visa και της Mastercard να προσυπογράψουν το αίτημά μας για την αποκατάσταση των επιχειρήσεων εξόφλησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα στη θύελλα που είχε δημιουργηθεί από τη δημοσίευση χιλιάδων αμερικανικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks στις ΗΠΑ, η Visa και η Mastercard είχαν μπλοκάρει τη δυνατότητα να γίνονται μέσα από τα δίκτυα τους δωρεές προς τον ιστότοπο, που ιδρύθηκε από τον Τζούλιαν Ασάντζ, διακόπτοντας δωρεές περίπου 130.000 ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με το WikiLeaks.

Ο ιστότοπος και η Datacell ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο την πρόθεσή τους να υποβάλλουν τρεις αγωγές, μία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλες δυο στην Ισλανδία και τη Δανία.

Η προσφυγή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης που το WikiLeaks επρόκειτο να υποβάλει χθες Πέμπτη ανεστάλη με την ελπίδα ενός φιλικού διακανονισμού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισλανδός δικηγόρος του Άντρι Σβέινσον. «Η Visa ζήτησε χρόνο για να ανταποκριθεί στα αιτήματα μας, και μας είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μας την Παρασκευή», δήλωσε ο δικηγόρος.

Η Visa Europe δεν έκανε αναφορά στην προσφυγή στη σημερινή σύντομη ανακοίνωσή της.
Πηγή: skai.gr