Καντάφι: Δέχεται να φύγει με εγγυήσεις για την ασφάλειά του

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είναι διατεθειμένος να φύγει από την εξουσία με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλειά του.

Η αναφορά αυτή που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Kommersant, η οποία δεν αποκάλυψε την πηγή της, έρχεται μία μέρα μετά από τις συζητήσεις της Ρωσίας με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν και το Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στον πόλεμο στη Λιβύη.

«Ο στρατηγός (Καντάφι) στέλνει σήματα ότι είναι πρόθυμος να κατέβει από την εξουσία σε αντάλλαγμα με εγγυήσεις για την ασφάλειά του», ανέφερε η Kommersant, μεταφέροντας τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής κυβέρνησης. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι άλλα έθνη, που πιθανόν να περιλαμβάνουν και τη Γαλλία, είναι πρόθυμα να προσφέρουν αυτές τις εγγυήσεις.

Η Kommersant ανέφερε επίσης ότι ο Καντάφι θέλει να επιτραπεί στο γιο του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, να συμμετέχει στις εκλογές αν ο ίδιος κατέβει από την εξουσία, όρος που ίσως να μη γίνει δεκτός από τους εξεγερθέντες.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι όμως δεν διαπραγματεύονται τις θέσεις τους σχετικά με το μέλλον του Καντάφι.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης σχετικά με το τέλος της 42ετούς κυριαρχίας του πατέρα του, ενώ το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης άλλαξε γνώμη σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του ότι ο Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη αν εγκαταλείψει την εξουσία.
Πηγή: skai.gr