Βρετανικά ΜΜΕ: «Πύρρειος νίκη» σε μια εμπόλεμη ζώνη

Αίσθηση και προβληματισμό προξένησαν στη Βρετανία τα εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα, με την έμφαση των ανταποκρίσεων να δίνεται στη χρήση δακρυγόνων και στο πολεμικό σκηνικό που δημιούργησε η «απτή οργή» των διαδηλωτών – με το διαχωρισμό κουκουλοφόρων και αγανακτισμένων ως προς τη βία. Στο πολιτικο-οικονομικό επίπεδο οι Βρετανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «αναβολή της ημέρας της κρίσης» και διατυπώνουν αμφιβολίες για την εφαρμογή των μέτρων που υπερψηφίστηκαν.

Ένας από τους πολλούς απεσταλμένους του BBC στην Αθήνα σχολιάζει ότι η εικόνα της πόλης στους καπνούς είναι η εικόνα της μέσης Ευρώπης που διαμορφώνεται. «Αυτό που καίγεται είναι η συναίνεση», σχολιάζει αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της νομιμοποίησης μιας εκλεγμένης κυβέρνηση. Απευθύνει δε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους το ερώτημα κατά πόσο η λιτότητα αξίζει αυτό το τίμημα. Αλλού γίνεται λόγος για «πύρρεια νίκη».

Η στήλη Lex των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μιλά για αναβολή της ημέρας της κρίσης, δηλαδή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ότι η Ελλάδα αποτραβήχτηκε από τα πρόθυρα της πτώχευσης. Παρόλα αυτά, προστίθεται, οι αγορές είναι απίθανο να πειστούν.

Στο κύριο άρθρο του ο Γκάρντιαν γράφει ότι οι Βρυξέλλες έρχονται αντιμέτωπες με το λαό της Ευρώπης, όπως φάνηκε στην Αθήνα, με αφορμή τη λιτότητα. Τα μέτρα που κατ’ εντολή της ΕΕ προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το άρθρο, αποκάλυψαν το έλλειμμα δημοκρατίας που απειλεί την Ευρώπη. Ανταπόκριση του Γκάρντιαν αναφέρει ότι τα βάρβαρα και ριζοσπαστικά μέτρα δε διαφέρουν σε τίποτα από ένα αυστηρό πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτός από το γεγονός ότι επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από φίλους και γείτονες. Το νέο πακέτο μέτρων χαρακτηρίζεται επίσης «οικονομικά καταστροφικό», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα θα χρησιμεύσουν για τη διάσωση των τραπεζών, ενώ η χώρα υφίσταται κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση.

Η ανταποκρίτρια του Γκάρντιαν στην Αθήνα σχολιάζει ότι το πραγματικό δράμα διεξήχθη εκτός Βουλής με καταιγισμό δακρυγόνων, την ώρα που για την κυβέρνηση οι προκλήσεις μόλις αρχίζουν με τη χώρα να ζει με δανεικό χρόνο. Σημειώνεται επίσης η πεποίθηση αναλυτών ότι οι αγανακτισμένοι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι η Αθήνα μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας τις καταγγελίες διαδηλωτών για αστυνομική βαναυσότητα. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη, αναλυτής της εφημερίδας σχολιάζει ότι ένα σάπιο μήλο αρκεί για να χαλάσει τα υπόλοιπα.

Σε σχόλιό του ο Εκόνομιστ αναφέρει ότι η έγκριση των ελληνικών μέτρων σημαίνει ότι η καταστροφή για την Ευρώπη θα είναι αργή και όχι γρήγορη.

Ο Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι οι Έλληνες βουλευτές εισήγαγαν την Ελλάδα στην εποχή της «βάρβαρης λιτότητας». Σε ανταπόκριση από την Αθήνα τονίζεται ότι προς πώληση στη «δίχως προηγούμενο κρατική δημοπρασία» διατίθενται η ακτογραμμή, τα λιμάνια, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι τράπεζες μιας χώρας που χρειάστηκε περισσότερο από μια γενιά για να πουλήσει την παλιά Ολυμπιακή. Άρθρο της εφημερίδας καλεί να δοθεί πολιτική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας που δε θα υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα. «Το ευρώ επέζησε μία ακόμα ημέρα», σχολιάζει αλλού ο Ιντιπέντεντ.

Το βασικό άρθρο των Τάιμς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρει ότι η Ευρώπη ανάσανε λίγο καλύτερα μετά την έγκριση των μέτρων, παρά τα δακρυγόνα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας εξάλλου σχολιάζει ότι ο μόνος τομέας που ανθεί στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι η αγορά αντιασφυξιογόνων μασκών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο