Κλείσιμο

Βρετανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα σε γενικευμένη παράλυση

Τα βρετανικά ΜΜΕ εξετάζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης παράλυσης.

Η ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται σε κυβερνητική αναταραχή εν μέσω φημών περί νέας διακομματικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Επικαλούμενη γνώστες της επαφής μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά προσθέτει ότι δεν υπήρξε οριστική συμφωνία ως προς τη μορφή της νέας κυβέρνησης, αν και αμφότεροι φέρονται να υποστηρίζουν τη συμμετοχή τεχνοκρατών σε καίρια οικονομικά πόστα.

Το Sky News μεταδίδει την πρόταση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί εν μέσω βίαιων επεισοδίων, τα οποία τονίζει το κανάλι. Η πρόταση Παπανδρέου αποδίδεται στην κοινωνική αναταραχή και τις διαδηλώσεις. Οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρονται σε προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο Γκάρντιαν επικεντρώνεται στα επεισόδια που προκάλεσαν στο κέντρο της Αθήνας νεαροί κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο περιθώριο των μεγάλων πορειών διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι συγκεντρωμένοι αγανακτισμένοι πολίτες στράφηκαν κατά των ταραχοποιών. Γίνεται επίσης αναφορά στο δύσκολο κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον πρωθυπουργό λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων και πρόσφατης δημοσκόπησης.

Εκτενέστατα είναι τα ρεπορτάζ του BBC για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο μόνιμος ανταποκριτής της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης μεταδίδει ότι οι κουκουλοφόροι δεν έχουν σχέση με τους αγανακτισμένους, αλλά κατάφεραν ξανά να προκαλέσουν επεισόδια και να αμαυρώσουν τις κινητοποιήσεις.

Απεσταλμένος οικονομικός συντάκτης του BBC διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να χάνει τον έλεγχο της λειτουργίας του κράτους. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθορίσει την οικονομική πολιτική της χώρας, δεν μπορεί να πείσει το λαό», σχολιάζει ο ρεπόρτερ του BBC, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε «πολιτική παράλυση». Δηλώνει επίσης εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι πέρα από τους πολιτικούς και η επιχειρηματική ελίτ αλλά και τα ΜΜΕ στερούνται νομιμοποίησης και κύρους στα μάτια των αγανακτισμένων διαδηλωτών.

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC μεταφέρει με σκληρές περιγραφές την απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Αναφέρει ότι για πολλούς Έλληνες η χώρα τους έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της ΕΕ, με το Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί ταξίδια ώστε να πληροφορηθεί «τους όρους της παράδοσής του». Σημειώνεται επίσης ότι δύσκολα θα βρει κανείς σοβαρό οικονομολόγο που να μη θεωρεί την πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα της κρίσης του ελληνικού χρέους ως αναβολή λήψης αποφάσεων. «Η χρεοκοπία ελλοχεύει – ίσως δε γίνει τώρα, αλλά σίγουρα το 2015», αναφέρεται ενδεικτικά, με τη σημείωση ότι το ευρώ ήταν «καταστροφή» για την Ελλάδα. Αφού απαριθμεί συνοπτικά τα λάθη των Ελλήνων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, το ρεπορτάζ κλείνει με τη διαπίστωση ότι οι Έλληνες δε βλέπουν διέξοδο και αυτό προκαλεί δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο