Ισπανία: Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές

Η Ισπανία μπορεί να πραγματοποιήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές το Νοέμβριο, γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες Ελ Παΐς και Ελ Μούντο.

Η διεξαγωγή των εκλογών προγραμματίζεται κανονικά για τις αρχές του 2012 και ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έχει δεσμευτεί να παραμείνει στα καθήκοντά του έως τότε, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται όσον αφορά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία.

Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Θαπατέρο εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο με την ελπίδα ότι αν γίνουν τότε μπορεί να λάβει περισσότερες ψήφους χάρη στην οικονομική ώθηση που φέρνει η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού.

Οι Σοσιαλιστές υπέστησαν συντριπτική ήττα από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν στις 22 Μαΐου.

Ο Θαπατέρο δεν θα είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν ως διάδοχό του τον υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Η Ισπανία έχει ποσοστό ανεργίας 20% – το υψηλότερο στην ευρωζώνη – ενώ ο ρυθμός της οικονομικής της ανάπτυξης παραμένει αργός.
Πηγή: skai.gr