Κλείσιμο

Στο Μπουένος Άιρες το σύννεφο του ηφαιστείου Πουγιεουέ

Το γιγαντιαίο νέφος τέφρας, που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Πουγιεουέ το Σάββατο στη νότια Χιλή, βρίσκεται πάνω από το Μπουένος Άιρες, προκαλώντας ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια σε όλο το νότιο κώνο της Λατινικής Αμερικής.

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου το σύνολο των 62 πτήσεων του πρωινού ακυρώθηκαν, είναι μακράν αυτή που έχει πληγεί περισσότερο. Άλλες τριάντα πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μοντεβίδεο, 16 στο Σαντιάγο και δέκα στη Βραζιλία.

Στο Μπουένος Άιρες, το νέφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων και δεν ήταν ορατό από τους κατοίκους του που απόλαυσαν μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα.

Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αιωρούμενη τέφρα από το χιλιανό ηφαίστειο Πουγιεουέ θα μπορούσε να βλάψει τις τουρμπίνες των αεροσκαφών.

«Συνολικά 30 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στο Aeroparque (εσωτερικές πτήσεις και πτήσεις προς τις γειτονικές χώρες) και 32 άλλες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ezeiza, λόγω του νέφους της τέφρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της Aeropuertos Argentinos 2000, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μπουένος Άιρες.

Μια επιτροπή κρίσης επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύνοδο το μεσημέρι για να αποφασίσει για την τύχη των προγραμματισμένων για το απόγευμα πτήσεων.

Για τον ίδιο λόγο, όλες οι πτήσεις προς το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβίδεο, καθώς και τρεις πτήσεις προς το Σάου Πάουλου ακυρώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαντιάγο, σύμφωνα με τον αερολιμένα της Χιλιανής πρωτεύουσας.

Τριάντα πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ανεστάλησαν το πρωί στο Μοντεβίδεο, πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, κοντά στο Μπουένος Άιρες. Τουλάχιστον 14 πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Carrasco ακυρώθηκαν, όπως και ένας παρόμοιος αριθμός πτήσεων που επρόκειτο να φθάσουν εκεί.

Οι ακυρώσεις αφορούν ειδικότερα πτήσεις από και προς το Ροζάριο, (Αργεντινή), το Μπουένος Άιρες, το Σάου Πάουλου, τη Λίμα και το Σαντιάγο.

Προειδοποίηση έχει εκδοθεί για την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή και συνεχίζει να ισχύει μέχρι τις 24:00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε στο Μοντεβίδεο η υπεύθυνη των Αεροναυτικών και Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, Λάουρα Βανόλι.

«Το περιφερειακό κέντρο βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες και, η Ουρουγουάη βρίσκεται επίσης στη ζώνη κινδύνου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κάθε αεροπορική εταιρεία, έχοντας ενημερωθεί για αυτά τα στοιχεία, είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα ακυρώσει τις πτήσεις της ή όχι», τόνισε η ίδια πηγή.
Πηγή: skai.gr