Υεμένη: Ηχητικό μήνυμα του προέδρου Σάλεχ

Ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα του προέδρου της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ η κρατική τηλεόραση της Υεμένης. Ο Σάλεχ τραυματίστηκε κατά το βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά.

Ο Σάλεχ, δήλωσε ότι ο ίδιος «είναι καλά» αλλά υποστήριξε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, την οποία απέδωσε σε μια «συμμορία παρανόμων».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ είχε επιρρίψει νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση στη φυλή Χάσιντ. Ο ηγέτης της όμως, σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

Ωστόσο ο πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των «γιων του αλ Άχμαρ», αναφερόμενος στον σεΐχη και τους αδελφούς του, και κάλεσε «τις ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν τους θεσμούς του κράτους από αυτές τις συμμορίες».

Ο Σάλεχ και αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κατά του τεμένους του προεδρικού μεγάρου, στη διάρκεια της οποίας τρία μέλη της προεδρικής φρουράς σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya o Σάλεχ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Υεμενίτες αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πιο ισχυρό αρχηγό φυλής της χώρας, το σεΐχη Σάντεκ Αλ Άχμαρ, για τη βομβιστική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος το διέψευσε.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών
Νωρίτερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν τις σορούς 50 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονταν σήμερα και η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται πια στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.

Οδομαχίες στην πρωτεύουσα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 155 ανθρώπους μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Σάλεχ - ο οποίος κυβερνά τρεις δεκαετίες -, που συνεχίζεται από τον Ιανουάριο. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι.

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός απομάκρυνσης των Ευρωπαίων
Στο μεταξύ, η ΕΕ ενεργοποίησε το μηχανισμό που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση όσων Ευρωπαίων πολιτών διαμένουν στην Υεμένη και θέλουν να φύγουν από τη χώρα αυτή λόγω της κλιμάκωσης της βίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Ενεργοποίησα το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να φύγουν» από την Υεμένη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Άστον.

Η Άστον κάλεσε επίσης, για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να παραιτηθεί. «Κάλεσα κατ' επανάληψη των πρόεδρο Σάλεχ να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να μεταβιβάσει την εξουσία», τόνισε.

Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε και τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Υεμένη λόγω της «κλιμάκωσης της βίας» στη χώρα αυτή.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποιώντας για «την πολύ γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη».


Πηγή: skai.gr