Σαρκοζί για την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "διαχειρίσιμους" τους "κινδύνους" που συνδέονται με την υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΔΝΤ, της Κριστίν Λαγκάρντ, που απειλείται από ενδεχόμενη δικαστική έρευνα στη Γαλλία, αγνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο περιθώριο της G8.

«Όλα τα προβλήματα συζητήθηκαν μέσα στη μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα η περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είναι μια γυναίκα υψηλής ποιότητας της οποίας η προσωπικότητα είναι αρκετά προβλέψιμη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντοβίλ (βορειοδυτικά), όπου οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων πραγματοποιούν σύνοδο έως την Παρασκευή.

«Οι κίνδυνοι είναι κατά την άποψη μας εύκολα διαχειρίσιμοι όπως θα το δείξουν μερικές νομικές αναλύσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα από την κυρία Λαγκάρντ», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ενδεχόμενα "ελαττώματα" της υποψήφιας και υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, που προς το παρόν θεωρείται φαβορί.

"Όλα αυτά δεν είναι τόσο σοβαρά που δεν θα πρέπει να μιλάμε για αυτά", απεφάνθη ο γάλλος πρόεδρος.

Η γαλλική δικαιοσύνη θα μπορούσε να αρχίσει έρευνα για κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης διαχείρισης από την υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, της διαφοράς μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais. Η Λαγκάρντ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ένα ιδιωτικό σύστημα διαιτησίας, σε βάρος του κράτους και των γάλλων φορολογουμένων.

Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης θα μπορούσε να βγει στις 10 Ιουνίου, ημέρα που ολοκληρώνεται η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΔΝΤ, όμως η ενδιαφερόμενη δήλωσε ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος.

«Δεν συζητήσαμε κατά τη σύνοδο» για την υποψηφιότητα αυτή, δήλωσε ο Σαρκοζί, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρθηκε κατά τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών.

"Δεν είναι στην G8 που αποφασίζουμε για τον διορισμό του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και ότι θα ήταν σκανδαλώδες αν γινόταν έτσι, η G8 δεν είναι το διευθυντήριο του κόσμου", πρόσθεσε.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η υποψήφια του είναι σε καλή θέση. "Από όσα έχω συγκεντρώσει ως πληροφορίες, όλος ο κόσμος πιστεύει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μια γυναίκα υψηλής ποιότητας, και έχω φτάσει στο συμπέρασμα" ότι αν διοριστεί θα "είναι μια πολύ καλή γενική διευθύντρια", τόνισε.

Ενώ πολλές αναδυόμενες χώρες θέλουν να τερματιστεί ο άγραφος κανόνας που αναθέτει τη διεύθυνση του ΔΝΤ σε έναν Ευρωπαίο, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι "η νομισματική επικαιρότητα" είναι τώρα "περισσότερο προς την πλευρά της Ευρώπης".

"Θα ήταν αρμόζον ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ να είναι ένας Ευρωπαίος", σημείωσε.
Πηγή: skai.gr