Κατά Μπερλουσκόνι η ένωση βιομηχάνων στην Ιταλία

Η ένωση των βιομηχάνων στην Ιταλία επέκρινε τον πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αποτυχία του να αναθερμάνει την τελματωμένη οικονομία του κράτους, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's. Οι μύδροι από την οργάνωση Confidustria εκτοξεύθηκαν λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών, στις οποίες η κεντροδεξιά παράταξη του Καβαλιέρε κινδυνεύει να απωλέσει ακόμη και το παραδοσιακό προπύργιό της το Μιλάνο, οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

«Δεν κατορθώνουμε να κρύψουμε την απογοήτευσή μας», τόνισε στην ετήσια συνέλευση της Confidustria η πρόεδρός της Έμμα Μαρτσεγκάλια, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις που θα εκτοξεύσουν την οικονομία. «Πιο τολμηρά βήματα χρειάζονται, ιδίως στον τομέα των υποδομών και της φορολογίας», πρόσθεσε.

Η Μαρτσεγκάλια τόνισε πως η Ιταλία έχει ανάγκη από μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση και λιγότερη κρατική επέμβαση, η οποία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,1% κατά το πρώτο τέταρτο του έτους, ισχνή επίδοση σε σύγκριση με το 1,5% της Γερμανίας και το 1% της Γαλλίας για το ίδιο διάστημα.

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ τόνισαν αυτόν τον μήνα πως η ιταλική οικονομία ανακάμπτει μεν με αργά βήματα, ωστόσο είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώση στη δυναμική της ανάπτυξής της. «Το γεγονός παραμένει πως η ανάπτυξη δεν βρίσκεται στην κορυφή του εθνικού σχεδιασμού, διότι οι πολιτικοί έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους», πρόσθεσε η Μαρτσεγκάλια.

Η τοποθέτηση αποτελεί πλήγμα για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει εμπλακεί σε έναν δικαστικό κυκεώνα για τα ερωτικά του σκάνδαλα και για φοροδιαφυγή. Η παράταξη του ιταλού πρωθυπουργού βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαγραφόμενη ήττα, καθώς στις επαναληπτικές της 29ης-30ης Μαΐου κινδυνεύει να απωλέσει ολοκληρωτικά το Μιλάνο μετά από 18 χρόνια.
Πηγή: skai.gr