Κλείσιμο

«Πάγωμα» της διεύρυνσης ζητά ο Σαρκοζί

«H ΕΕ δεν αντέχει νέα διεύρυνση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κλείνοντας την πόρτα σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη της Τουρκίας. Για την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι θα γίνει κανονικά το 2007.
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της εγκαθίδρυσης προνομιακής εμπορικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά συμφωνεί με τον πρόεδρο Σιράκ ο οποίος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την ένταξη της Τουρκίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και εάν οι επιλογές αυτές δεν της είναι αρεστές.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, η Κομισιόν πρόκεται να παρουσιάσει τους όρους των συνομιλιών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με τους Financial Times, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρό σε σχέση με τους όρους που είχαν τεθεί για την ένταξη των δέκα νεότερων μελών της ΕΕ. Αν οι 25 χώρες-μέλη δεν συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγματεύσεων τότε η διαδικασία ενδέχεται να μην ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο.
Πηγή: skai.gr