Κλείσιμο

Wikileaks: Αντιαμερικανική εκπαίδευση στρατιωτών στο Πακιστάν

Στην αποκάλυψη ότι αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν σε διάσημη στρατιωτική σχολή του Πακιστάν, η οποία ενισχύει τις προκαταλήψεις τους κατά των ΗΠΑ, προχώρησε ο ιστότοπος Wikileaks, κάτι που υπογραμμίζει την ανησυχία για την έκρηξη αντι-αμερικανικού αισθήματος στη χώρα σε μία εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Αν Πάτερσον, διαπίστωσε ότι οι αξιωματικοί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας (NDU) ήταν «αφελείς και προκατηλειμμένοι» κατά των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Πακιστάν, που παρέχει στη χώρα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Φόβοι ότι ο πακιστανικός στρατός μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του οπαδούς των ενόπλων ισλαμιστών εκφράζονται από την ημέρα της επιχείρησης εξόντωσης από τις αμερικανικές δυνάμεις του Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν.

Ο πακιστανικός στρατός ελέγχει επίσης το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Τα τηλεγραφήματα καταγράφουν επίσης την αναφορά ενός αξιωματικού του αμερικανικού στρατού, του συνταγματάρχη Μάικλ Σλάιχερ, ο οποίος παρακολούθησε ένα πρόγραμμα στο NDU και επιβεβαιώνει τις απόψεις που εκφράζει η Πάτερσον.

«Οι εκπαιδευτές στο ανώτερο κλιμάκιο είχαν παρανόηση για την αμερικανική πολιτική και τον πολιτισμό και αυτές οι προκαταλήψεις τους επηρέαζαν τα μαθήματα, ενώ οι φοιτητές μοιράζονταν αυτή την παρανόηση με τους καθηγητές τους, παρότι έχουν παιδιά που φοίτησαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή του Λονδίνου» είπε ο Σλάιχερ, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα.

Ο Χαμαγιούν Καν, καθηγητής στο NDU, ωστόσο, διαψεύδει ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκεται ο αντι-αμερικανισμός.
Πηγή: skai.gr