Διήμερη σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για προϋπολογισμό - Ευρωσύνταγμα

Προς αναβολή της επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος προσανατολίζονται οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτυ Αχερν μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών της Συνόδου κορυφής.
Όπως δήλωσε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των μελών για μία περίοδο περισσυλογής που θα επεκταθεί και μετά το Νοέμβριο 2006, που ήταν η αρχική προθεσμία.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον είχε δηλώσει ότι πολλές χώρες που είχαν προγραμματίσει δημοψηφίσματα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σκοπεύουν να ανακοινώσουν ότι θα τα αναβάλουν.
Την ίδια στιγμή, θέμα διεύρυνσης θέτει για πρώτη φορά ο Ζάκ Σιράκ προτείνοντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως άφησε να εννοηθεί από τη στιγμή που δεν θα ισχύει το Ευρωσυνταγμα, είναι δύσκολη η συνέχιση της διεύρυνσης
«Η Ένωση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και να διασφαλίσει τη συνοχή της» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, παρεμβαίνοντας στο ΣΚΑΪ για το θέμα του προϋπολογισμού εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας: «Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Η ΕΕ του σήμερα διαφέρει από εκείνη του 1999. Εμάς αυτό που μας ταιριάζει είναι να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα γίνεται. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τα 12 δισ. ευρώ».
Απαισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ. Αν και χαρακτήρισε «καλές» τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσε ότι είναι «ανεπαρκείς», ενώ επιτέθηκε στους επικριτές του Ευρωσυντάγματος, υποστηρίζοντας ότι η συνθήκη παραμένει «ζωντανή».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τη νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, η προβλεπόμενη περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ισπανία τα επόμενα έτη πρέπει να είναι «λογική και προοδευτική» ώστε να επιτραπεί στη χώρα η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξής της ώστε να είναι σε θέση να φθάσει, από το 2007, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Η υποψήφια της γερμανικής αντιπολίτευσης για την καγκελαρία Αγγελα Μέρκελ, ο οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι η νικήτρια των εκλογών για την καγκελαρία, ξεκαθάρισε ότι θα εμμείνει στην πάγια άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνάψει μία προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης.
Πηγή: skai.gr