Δεν κινδυνεύει η Γαλλία από την ηφαιστειακή τέφρα

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φτάσει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, εντός των επόμενων 48 ωρών, η τέφρα που εκτοξεύεται από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Τιερί Μαριανί, «μετά την Πέμπτη όλα θα εξαρτηθούν από τη φύση της ηφαιστειακής έκρηξης». Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη και αν επεκταθεί το νέφος πάνω από τη Γαλλία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακυρωθούν πτήσεις, καθώς «το σημερινό νέφος αποτελείται από σωματίδια πολύ πιο μικρά από τα περσινά».

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, Κέφλαβικ, άνοιξε στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Το Κέφλαβικ είναι το βασικό αεροδρόμιο της Ισλανδίας, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Πάντως, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι αναβάλλει έξι πτήσεις με προορισμό τη Βρετανία – ιδίως τη Σκοτία – λόγω της τέφρας. Η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Έλεν φαν Γκίμκελ είπε ότι έξι πτήσεις αναβλήθηκαν μέχρι τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Τρίτης.

«Πρόκειται για πτήσεις με προορισμό το Αμπερντίν, τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο της Σκοτίας και το Νιούκασλ της βόρειας Αγγλίας», διευκρίνισε. Το ηφαίστειο έχει ενεργοποιηθεί από το Σάββατο και τις πρώτες ώρες της έκρηξής του εκτόξευσε στάχτη σε ύψος τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων.

Πηγή: skai.gr