Πρώην φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο θα μηνύσει τον Μπους

Αγωγή κατά των αμερικανικών αρχών και ειδικά εναντίον του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, για παράνομη κράτηση, πρόκειται να καταθέσει ένας Αλγερινός 42 ετών, ο οποίος είχε περάσει οκτώ χρόνια στο κολαστήριο της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Σαμπέρ Λάχμαρ, που κατάγεται από την Κωνσταντίνη, είχε συλληφθεί στις 18 Οκτωβρίου 2001 στο Σεράγεβο, όπου διέμενε με τη Βόσνια σύζυγό του και των δύο ετών γιο του και απελευθερώθηκε το 2009.

Στο Σαράγιεβο δίδασκε αραβικά σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.

Πλέον διαμένει στη Γαλλία.

Ο ίδιος είπε ότι, χωρίς να του δοθεί καμιά εξήγηση οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο όπου πέρασε μία οκταετία «κτηνωδίας» μέσα σ’ ένα μεταλλικό κελλί 2x1,5 μ.

Όπως είπε υποβάλλονταν σε «βασανιστήρια σχεδιασμένα βάσει των προγραμμάτων που ενέκριναν οι αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες»: 18 ώρες καθιστός σε μία καρέκλα χωρίς πλάτη, αποτροπή ύπνου, ηλεκτρόδια στο σώμα, εικονικοί πνιγμοί. 

Δήλωσε πως συχνά επιθυμούσε «να είχε κάτι πραγματικά να τους ομολογήσει, ωστόσο δεν είχε τίποτε, και ήθελε να κατανοήσει τι πραγματικά αποζητούσαν από τον ίδιον, αλλά ούτε κι οι ίδιοι έμοιαζαν να το γνωρίζουν».

Εν τέλει, στις 20 Νοεμβρίου 2008, ο δικαστής Ρίτσαρντ Λεόν επέτρεψε την αποφυλάκισή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων ότι όντως ήθελαν «να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν ενάντια στις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις», ένα σχέδιο υποθετικό που στάθηκε λόγος για τη σύλληψή τους και την κράτησή τους. Παρά ταύτα, ο Λάχμαρ παρέμεινε στο κελί του άλλους εννέα μήνες.

Ο Γάλλος συνήγορός του Πιερ Μπλαζί, ο οποίος έχει αναλάβει την αγωγή, υπογραμμίζει ιδιαίτερα την «πελώρια κι αδιαμφισβήτητη προκατάληψη» που επί μία οκταετία βάραινε αυτόν τον άνθρωπο, «ο οποίος απώλεσε τα πάντα».
Πηγή: skai.gr