Κλείσιμο

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία από το «όχι» στο Ευρωσύνταγμα

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον Ιούνιο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε ο,τι αφορά την αποτίμηση του γαλλικού «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, που προκάλεσε αμηχανία και σκεπτικισμό στην Ευρώπη. Κατά της επαναδιαπραγμάτευσης τάσσεται ο Μπαρόζο, για κίνδυνο παράλυσης, προειδοποιεί ο Σολάνα, στάση αναμονής μέχρι στιγμής από τον Τόνι Μπλερ.
Ο προεδρεύων της Ένωσης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πεπεισμένος ότι η στάση αυτή δεν εκφράζει άρνηση έναντι της Ευρώπης, αλλά πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση που συνεχίζεται.
«Η μαζική απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι όμως παράλογο να σκεφτούμε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Τόνισε ωστόσο, ότι στις 16 και 17 Ιουνίου οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα εξετάσουν, στις Βρυξέλλες, τα νέα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν και μετά το δημοψήφισμα της Τετάρτης στην Ολλανδία. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν προβάδισμα του «όχι».
Επισημαίνεται ότι της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί στις 10 Ιουνίου συνάντηση των Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Σετ της νότιας Γάλλιας.
«Αυτό το θέμα αφορά το γαλλικό κοινό... όχι την Τουρκία» αρκέστηκε να δηλώσει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Η Γαλλία, ένα από τα ιδρυτικά κράτη και στυλοβάτης της ΕΕ είναι η πρώτη χώρα που απορρίπτει το Ευρωσύνταγμα, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου κρίση στη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, οι Γάλλοι απέρριψαν μαζικά το ευρωπαικό Σύνταγμα με το δημοψήφισμα της Κυριακής αφού το «όχι» συγκέντρωσε το 54,87% των ψήφων έναντι 45,13% που πήρε το «ναι».
Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε: «Θα λάβω υπόψη μου τη θέληση του λαού. Δημιουργούνται δύσκολες καταστάσεις για τα γαλλικά συμφέροντα». Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι απόφασή του «που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες» θα αφορά το μέλλον της κυβέρνησης της χώρας.
Σε μήνυμά του ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν -Πιέρ Ραφαρέν εξέφρασε τη «βαθύτατη απογοήτευσή» του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι παραμένει πιστός στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο αρχηγός του κράτους.
Οι αγρότες
Στις μεγάλες πόλεις - με εξαίρεση τη Μασσαλία -, το εκλογικό σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία «ναι» στο Ευρωσύνταγμα. Ενδεικτικά, στο Παρίσι, το ποσοστό του «ναι» ανήλθε στο 66%, επικρατώντας σε όλα τα διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διαστρωμάτωση των ψήφων, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρατήρησε ότι «σε γενικές γραμμές παρατηρούνται σημαντικές διαφορές από τη μία εκλογική περιφέρεια στην άλλη, με μία σαφή προτίμηση στο `όχι` στις αγροτικές περιοχές, έναντι των αστικών περιοχών που ήταν πιο θετικές στο Ευρωσύνταγμα».
Πηγή: skai.gr