Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Συρία

Πάνω από 500 πολίτες συνελήφθησαν εντός και πέριξ της συριακής πόλης Ντεράα, ενώ οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο διαμαρτυριών την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Συρία αντιμετωπίζει διεθνή κατακραυγή λόγω της βίαιης καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων των πολιτών και σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περίπου 600 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα. Μόνο τις δύο προηγούμενες ημέρες, 70 άτομα σκοτώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τώρα επικρατεί ηρεμία στη Ντεράα, ειδικά για τους φωτογράφους», ανέφερε ένας ακτιβιστής που κατάγγειλε ότι ορισμένοι καταστηματάρχες εξαναγκάστηκαν από τις αρχές να ανοίξουν τα μαγαζιά τους για να φαίνεται στις φωτογραφίες ότι όλα είναι ήρεμα στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε από την Παρασκευή τη Συρία με επιβολή κυρώσεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά ατόμων του καθεστώτος του Ασαντ.

Διαδηλώνουν στις ταράτσες γυναίκες και παιδιά

Γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες, πόλη Ντεράα της Συρίας, ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μια πρωτότυπη όσο και απελπισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που κλιμάκωσε το Σάββατο την επιχείρηση καταστολής της αντίστασης.

Ανεβασμένες στις ταράτσες των σπιτιών τους οι γυναίκες συνοδευόμενες από παιδιά και ανήλικους, διαδήλωναν αργά το βράδυ την αντίθεσή τους στο καθεστώς βροντοφωνάζοντας συνθήματα με κυριότερο το «Ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον τύραννο».

Η πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας έχει προηγούμενο στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα είχε πρωτοεμφανιστεί στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης και των αιματηρών συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές, μετά τις εκλογές του 2009, όταν οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει τις στέγες των κτηρίων στην Τεχεράνη, φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Θεός είναι πιο ισχυρός».

Το βράδυ του Σαββάτου στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο κέντρο της Ντεράα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, κλιμακώνοντας την καταστολή, στην πόλη που είναι το κάστρο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης εδώ και 6 εβδομάδες ενώ αποτελεί και τόπο μαρτυρίου για το λαό της Συρίας καθώς υφίσταται το βαρύτερο φόρο αίματος στην εκατόμβη των θυμάτων.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένα εδώ και ημέρες στην πόλη, όπου αργά το βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στο τετράγωνο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται το λίκνο της εξέγερσης του λαού της Συρίας κατά του Άσαντ, το ιστορικό τέμενος Ομάρι.

«Η επιδρομή είναι πολύ άγρια. Είναι η πιο άσχημη βραδιά. Γυναίκες και παιδιά αντιδρώντας έχουν ανέβει στις ταράτσες τους και φωνάζουν το σύνθημα, ο Θεός είναι πιο ισχυρός από τον τύραννο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ένας κάτοικος που μένει στη συνοικία Μανσχία στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι άντρες της μυστικής αστυνομίας εισβάλουν στις οικίες, αρπάζουν τους άντρες, τους στοιβάζουν σε φορτηγά οχήματα και τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό. Το Σάββατο οι αρχές συνέλαβαν στη Ντεράα 11 γυναίκες και δύο ηλικιωμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η πληροφόρηση είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της απέλασης από το καθεστώς, των περισσότερων ξένων ανταποκριτών, με την έναρξη της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Πηγή: skai.gr