Συρία: Σφοδρές μάχες στην Ντεράα

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σφυροκόπημα του συριακού στρατού και τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών στην πόλη Ντεράα όπου παρουσιάζονται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της περασμένης Δευτέρας.

Η πόλη, που πολιορκείται από στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύουν σε όλους να μπουν ή να φύγουν από αυτήν, βομβαρδίζεται από το πρωί από βαρύ πυροβολικό, ανέφερε ένας ακτιβιστής επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Επιπλέον, ελεύθεροι σκοπευτές βάζουν στο στόχαστρο όσους τολμούν να βγουν στους δρόμους.

Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι στην πόλη δεν υπάρχει νερό, ούτε τρόφιμα, ενώ παρουσιάζεται έλλειψη σε φάρμακα.

Ο ακτιβιστής έκανε λόγο για «αποστασίες» από το στρατό, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. «Ορισμένοι αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές να πυροβολήσουν, τάσσονται με τους κατοίκους και κρύβονται στα σπίτια τους», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι περισσότερα από 15 άρματα μάχης εισέβαλλαν στην πόλη, το επίκεντρο της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος.

Στο μεταξύ, οι εξεγερθέντες κατά του συριακού καθεστώτος ετοιμάζονται το Σάββατο να θάψουν τους νεκρούς τους, μια ημέρα μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις της χώρας και καλούν το λαό σε νέες συγκεντρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπό το σύνθημα «η εβδομάδα της άρσης της πολιορκίας», οι «νέοι της συριακής εξέγερσης 2011» απέτισαν φόρο τιμής στη σελίδα τους στο Facebook σε όσους έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή, εκ των οποίων 33 στη νότια επαρχία Ντεράα, δύο στην κεντρική επαρχία Χομς και 25 στο Αρ-Ραστάν. Βορειοδυτικά, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια και τα περίχωρά της.

Από την πλευρά της η «Επιτροπή των μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» που πρόσκειται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ανακοίνωσε ότι 582 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης.

Τέλος, στην επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Σύρια προχώρησαν αργά την Παρασκευή το βράδυ ΗΠΑ και ΕΕ
Πηγή: skai.gr