Μεγάλες διαδηλώσεις στις πόλεις της Συρίας

Δεκάδες χιλιάδες Σύριοι βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους των πόλεων της Συρίας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της πόλης Ντεράα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το καθεστώς Άσαντ απάντησε στις διαδηλώσεις ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους στην πόλη Λατάκεια.
Την ίδια στιγμή όμως οι διαδηλώσεις συνεχίζουν κανονικά στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, στην πόλη Χομς και σε περιοχές της ανατολικής Συρίας.

Μεγάλη διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού όπου οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν ρυθμικά «κάτω το καθεστώς», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην «πολιορκημένη» πόλη Ντεράα, Σύριοι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να αποτρέψουν τους πολίτες να διαδηλώσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης.
«Θα σας πυροβολήσουν αν βγείτε από το σπίτι», είπε ο κάτοικος.

Άρματα μάχης και στρατιώτες αναπτύχθηκαν από την Δευτέρα στην πόλη αυτή προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση.

Ένας άλλος κάτοικος υποστήριξε ότι λεωφορεία γεμάτα με κόσμο κατευθύνονται από τα γειτονικά χωριά προς την Ντεράα προκειμένου να διαδηλώσουν.

Για «γενοκτονία» στη Συρία κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Εν τω μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση της χώρας, κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι διαπράττει «γενοκτονία» και κάλεσαν το λαό να μην υποταχθεί στους «τυράννους».

«Κάθε Σύρος πολίτης ξέρει ότι το καθεστώς διαπράττει γενοκτονία στο συριακό έδαφος σε βάρος της βούλησης για χειραφέτηση που εξέφρασαν με την εξέγερσή τους οι νέοι πατριώτες που λαχταρούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Ο Θεός σας έπλασε ελεύθερους, μην αφήσετε τους τυράννους να σας κρατούν σκλαβωμένους. Φωνάξτε με μια φωνή για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», προστίθεται στο κείμενο.
Πηγή: skai.gr