Επιδοκιμασία Ομπάμα σε Ισραήλ για το νέο αμυντικό σύστημα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τη Δευτέρα τηλεφωνικώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου για την επιτυχή αναχαίτιση παλαιστινιακών αυτοσχέδιων πυραύλων, χάρις σε ένα σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοινωθέν του ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής τους, ο Νετανιάχου «εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες για τη χρηματοδότηση του αντιπυραυλικού συστήματος ΄Σιδηρούς Θόλος΄, ο οποίος αναχαίτισε πολλές ρουκέτες που είχαν ως στόχο ισραηλινές κατοικίες», υπογραμμίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εντυπωσιακή τεχνολογική επιτυχία και εξέφρασε την υπερηφάνεια του που είδε να καθίσταται αυτό δυνατόν χάρις στην ισραηλο-αμερικανική συνεργασία», τονίζεται στο κείμενο. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Νετανιάχου με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα.

«Το πακέτο των 205 εκατ. δολαρίων (που είχε ζητήσει για το Ισραήλ από το Κογκρέσο ο Ομπάμα το 2010) που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση του αμυντικού προγράμματος <Σιδηρούς Θόλος> θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους αμάχους και τις οικιστικές ζώνες του Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Οι δύο από τις κατασκευασθείσες συστοιχίες του συστήματος έχουν αναπτυχθεί κοντά στις πόλεις Ασκελόν και Μπιρσίβα, στο νότιο Ισραήλ, και έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ένοπλων επεισοδίων με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: skai.gr