Υπό πίεση ο στρατός των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη

Τα στρατεύματα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επεφύλασσαν μια ακόμα σφοδρή επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, την Αζντεμπίγια, την Κυριακή και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή για να σωθούν, καθώς οι ισχυρές εκρήξεις την συγκλόνισαν.

«Υπάρχουν ακόμα μερικοί που παρέμειναν εκεί στην ανατολική είσοδο, αλλα η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλή «, δήλωσε ο Ουασίμ ελ-Αγγουαρί,ένας 25 χρονος αντάρτης από αυτούς που παραμένουν στην περιοχή της ανατολικής πύλης στην Αζντεμπίγια

«Θέλουμε όπλα, σύγχρονο οπλισμό», τόνισε ο 21 ετών Αϊμάν Ασουέϊ, « αν είχαμε μερικά θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με αυτούς «,προσέθεσε.

Την Κυριακή έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη, προκειμένου να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων. Η κατάσταση ένα μήνα μετά δείχνει να έχει ισορροπήσει σε ένα αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό.

Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων μιας και είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι ενώ και οι δυτικοί έχουν παγιδευτεί στη δέσμευση να μην αποσταλούν επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως κάθε μέρα γίνεται και πιο αντιληπτό, ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί, δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
Πηγή: skai.gr