Κλείσιμο

Λιβύη: Έξι νεκροί στον βομβαρδισμό της Μιζουράτα

Σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μιζουράτα εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 47, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERA.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα διεξάγει εντατικές συνομιλίες για να βρει κάποια χώρα που θα δεχόταν να προσφέρει άσυλο στο λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε το Σάββατο δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Όμως καθώς επίκεινται διώξεις σε βάρος του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού της χώρας του στην διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του αλλά και για την ανατίναξη της πτήσης 103 της Pan Am το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βρει ελάχιστες χώρες που θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, αναφέρει η εφημερίδα.

Τρία στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα είπαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια χώρα που να μην έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης -- βάσει της οποίας οι χώρες που την έχουν κυρώσει υποχρεούνται να παραδίδουν αμέσως όποιον διώκεται από το ΔΠΔ.

Αυτή η προσέγγιση μάλλον σημαίνει ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να καταφύγει σε κάποια άλλη χώρα της Αφρικής, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Η Ουάσινγκτον επίσης δεν την έχει κυρώσει, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να διωχθούν αξιωματούχοι του στρατού ή στελέχη των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ.

"Μάθαμε ορισμένα μαθήματα από το Ιράκ, κι ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι οι λίβυοι πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι για την αλλαγή καθεστώτος, όχι εμείς», είπε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα στην εφημερίδα. «Απλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε κάποιον ειρηνικό τρόπο να οργανώσουμε μια έξοδο (του Καντάφι) εάν υπάρξει η ευκαιρία» γι' αυτό, πρόσθεσε.

Αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη το Λονδίνο
Το ενδεχόμενο να αποστείλει η χώρα του χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη απέκλεισε από την πλευρά του την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζεται το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρξει κάποια κίνηση που θα αποξένωνε τον αραβικό κόσμο.

«Δεν τίθεται θέμα εισβολής ή κατοχής- δεν πρόκειται η Βρετανία να πατήσει την αρβύλα της στο έδαφος. Δεν βρισκόμαστε εδώ γι αυτό τον λόγο», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Μιλώντας από το Όξφορντσιρ της νότιας Αγγλίας, είπε ότι η αποστολή της δυτικής συμμαχίας είναι σαφής και αυτή δεν είναι άλλη από την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και η άσκηση πίεσης με στρατιωτικά πλήγματα για την καταστροφή των αρμάτων μάχης και της πολεμικής μηχανής του Καντάφι, που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Πηγή: skai.gr