Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου και πάλι η Ιαπωνία

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου βρέθηκε και πάλι τη Δευτέρα η Ιαπωνία, ξυπνώντας τις νωπές ακόμη μνήμες της 11ης Μαρτίου. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK ο συναγερμός για τσουνάμι μετά το νέο σφοδρό σεισμό (7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) τελικά έληξε.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην ξηρά 86 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Φουκουσίμα, η οποία επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών.

Η ηλεκτροδότηση τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 διακόπηκε μετά το νέο σφοδρό σεισμό σ' αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Ιαπωνίας, όμως σύντομα ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε.

Δεν εντοπίστηκαν πάντως προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη βορειοανατολική Ιαπωνία ούτε σ' αυτόν του Ιγκασιντόρι, στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tohoku Electric Power Co.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ξηρά, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της γης, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ιουάκι, νότια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού είχε νωρίτερα εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, διευκρινίζοντας ότι η δόνηση δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι που θα πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην βορειοανατολική Ιαπωνία από τους επιζήσαντες και τους διασώστες στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής, ένα μήνα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι.

Πηγή: skai.gr