Οι Ισλανδοί αποφασίζουν να μην πληρώσουν χρέη του 2008

Στα δικαστήρια θα βρουν τώρα τις διαφορές τους, Βρετανία και Ολλανδία εναντίον της Ισλανδίας οι πολίτες της οποίας με πλειοψηφία 60% αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις δυο αυτές χώρες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηριστήκε από το Λονδίνο ως "απογοητευτικό" ενώ ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι "ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έληξε". Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Ισλανδίας Στεινγριμουρ Σιγκφουσον η επίλυση της διαφορά στις αίθουσες των δικαστηρίων θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ισλανδία Βρετανοί και Ολλανδοί καταθέτες έχασαν τα χρήματα τους. Οι κυβερνήσεις αποζημίωσαν τους πολίτες και στη συνέχεια ζήτησαν αυτά τα χρήματα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Η Ισλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε δημοψήφισμα το σαββατοκύριακο για να έχει το πράσινο φως των πολιτών αν συμφωνούν σε ένα σχεδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους σε Βρετανία και Ολλανδία. Με 90% των ψήφων καταμετρημένων το 59.1% ήταν αντίθετοι ενώ το 40.9% ήταν υπέρ της αποπληρωμής.

Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Ντάννυ Αλεξαντερ σχολίασε ότι "το θέμα θα πάει στο διεθνέ δικαστήριο". Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γιαν Κισ ντε Γιαγκερ δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί και τη Βρετανική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα εναντίον της Ισλανδίας.



Πηγή: skai.gr