Τρύπα στο θάλαμο επιβατών ενός Boeing 737 οδηγεί σε ελέγχους παγκοσμίως

Ένα τρομακτικό περιστατικό που συνέβη σε πτήση της Southwest Airlines στις αρχές του μήνα έχουν φέρει στο προσκήνιο όλα τα παλαιότερα αεροσκάφη Boeing 737.

Στην συγκεκριμένη πτήση και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από την έρημο της Αριζόνα, ένα τμήμα 1,5 μέτρου της οροφής του θαλάμου επιβατών έφυγε, αναγκάζοντας τους πιλότους να κάνουν αναγκαστική προσγείωση. Κανείς από τους 118 επιβάτες δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά κάποιοι επιβάτες ταρακουνήθηκαν και χτύπησαν ελαφρά, ενώ όλοι φόρεσαν τις μάσκες οξυγόνου καθώς η κατάβαση του αεροπλάνου ήταν απότομη και γρήγορη.

Τα αεροπλάνα τέτοιου τύπου θα υποβληθούν σε επανειλλημένους και εξονυχιστικούς ελέγχους, καθώς το πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει από πολύ μικρές και δυσεύρετες ρωγμές στο αλουμινένιο σασί των αεροσκαφών.

Η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες διέταξαν την ενίσχυση επιθεωρήσεων των 737. Αντίστοιχα η Σκανδιναβική SAS, η Αυστραλέζικη Qantas και η Air New Zealand κάνουν λεπτομερείς ελέγχους. Οι έλεγχοι δεν έχουν επηρεάσει τον προγραμματισμό των πτήσεων.

Στην εξέταση που διεξήγαγε η Southwest Airlines βρέθηκαν 5 αεροπλάνα που είχαν ρωγμές στο ίδιο σημείο με το αεροπλάνο όπου άνοιξε ο θάλαμος επιβατών.

Υπάρχουν περίπου 6,000 Boeing 737 εν λειτουργία παγκοσμίως. Περίπου 580 από αυτά υπάγονται στους αναγκαστικούς ελέγχους που διέταξε η Υπηρεσίε Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς η έρευνα εστιάζεται σε αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1993 και του 2000. Όλα τα αεροπλάνα πρέπει να υποβληθούν σε εκτενείς ελέγχους όταν αυτά ξεπεράσουν τις 30,000 απογειώσεις και προσγειώσεις συνολικά.

H Southwest και η Continental Airlines έχουν τα περισσότερα αεροπλάνα στην λίστα των 737-300s, 737-400s and 737-500s που είναι επιρρεπή στις ρωγμές, αλλά ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφω΄ν ανήκουν σε εταιρίες όπως την Ρώσικη UTAir, την Garuda Airlines της Ινδονησίας, την Air New Zealand και τριών εταιριών στην Κίνα. Η Alaska Airlines διαθέτει 17 τέτοια σκάφη.

Πηγή: skai.gr