Κλείσιμο

Λιβύη: Δριμεία επίθεση των αντικαθεστωτικών κατά του ΝΑΤΟ

Ο στρατιωτικός επικεφαλής των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι «αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν» υπό τα πυρά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στην περιοχή της πόλης Μπρέγκα.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη περιπλέκονται, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει τακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι.

«Έχουμε ζητήσει απερίφραστα να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό δυσχεραίνει φυσικά τις επιχειρήσεις», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Η κατάσταση είναι ασαφής. Υπάρχει κίνδυνος... Η κατάσταση στη Μιζουράτα δεν πρέπει να συνεχισθεί», είπε.

«Ο διεθνής Τύπος οφείλει να υποστηρίξει με σθένος τον λαό της Μιζουράτα και να απευθύνει έκκληση προς το ΝΑΤΟ που πιστεύει ότι μάς προσφέρει υπηρεσίες βομβαρδίζοντας εδώ και εκεί, τη στιγμή που αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν κάθε μέρα», δήλωσε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στη Βεγγάζη.

«Εάν το ΝΑΤΟ περιμένει ακόμη μία εβδομάδα, θα έλθει το τέλος της Μιζουράτα. Δεν θα βρούμε πια κανέναν εκεί», δήλωσε ο στρατηγός, πρώην υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος Καντάφι που αποσκίρτησε τον Φεβρουάριο.

Η Μιζουράτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, βρίσκεται σε απόσταση 214 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Εδώ και 40 ημέρες οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υπερασπίζονται τη Μιζουράτα, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του λιβυκού καθεστώτος. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη κατά τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές, οι κάτοικοι της πόλης απειλούνται «κατά κυριολεξία με εξόντωση».

«Η υδροδότηση έχει κοπεί, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε τρόφιμα, εδώ και 40 ημέρες δεν υπάρχει γάλα για τα παιδιά, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν καθημερινά σπίτια, τεμένη και νοσοκομεία με βαρέα όπλα πυροβολικού... οι κάτοικοι πίνουν νερό από τους υπονόμους».

«Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε να σπάσει την πολιορκία της πόλης, θα το είχε κάνει εδώ και πολλές ημέρες», είπε.

Οι σφοδρές αυτές κατηγορίες έρχονται λίγες ώρες αφού η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι έχει καταστήσει την άμυνα της Μιζουράτα «υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα».

Στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός στρατηγός Μαρκ βαν Ουμ, υπεύθυνος των κοινών επιχειρήσεων, καυχήθηκε για την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών λέγοντας ότι ο στρατός του Μουάμαρ Καντάφι έχει απωλέσει το εν τρίτον των δυνάμεων του έπειτα από βομβαρδισμούς 17 ημερών.

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 14 αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα και εναντίον των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και μονάδων τεθωρακισμένων των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή της Μιζουράτα, η οποία αποτελεί «υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα, εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν επί του πεδίου».

Ανατολικότερα, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών βρίσκονταν χθες το βράδυ σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Ατζνταμπίγια, έχοντας υποχωρήσει τριάντα χιλιόμετρα απέναντι στην προέλαση των κανταφικών δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο οποίος αρνήθηκε, ωστόσο, να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για την οπισθοχώρηση αυτή. «Ο λαός θα νικήσει. Ο Καντάφι δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με τον μηχανισμό του, τις παραστρατιωτικές ομάδες και τους μισθοφόρους του...Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε αυτόν τον τύραννο, και, ή θα τον διώξουμε, ή θα κυβερνήσει μία άδεια χώρα», είπε.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Κρις Στίβενς, απεσταλμένος της Ουάσινγκτον έφθασε χθες στη Βεγγάζη για διαβουλεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει ως προς την αναγνώριση του Συμβουλίου ως νόμιμου συνομιλητή.

Εντωμεταξύ, ο Μουάμαρ Καντάφι έστειλε την Τετάρτη ένα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τα μαχητικά αεροπλάνα τους που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.
Πηγή: skai.gr