Κλείσιμο

Το καλοκαίρι ξεκινά η BP την άντληση πετρελαίου από το Κόλπο του Μεξικού

Η Βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP θα αρχίσει εκ νέου να εξορύσσει πετρέλαιο από τον Κόλπο του Μεξικού μέσα στο καλοκαίρι, λίγο παραπάνω από ένα χρόνο μετά την έκρηξη σε μια από τις πλατφόρμες άντλησης που προκάλεσε τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, ανέφεραν την Κυριακή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων The Sunday Times και Financial Times, η BP έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να αρχίσει ξανά εργασίες σε 10 υπάρχοντα κοιτάσματα και πηγάδια όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη πριν εκραγεί η εξέδρα Deep Horizon τον Απρίλιο του 2010, στοιχίζοντας τη ζωή των 11 εργαζομένων σε αυτή κι αφήνοντας να διαρρεύσουν τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα νερά του Κόλπου του Μεξικού τους μήνες που ακολούθησαν.

Σε αντάλλαγμα, η εταιρία συμφώνησε να συνεργάζεται στενότερα με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ παρέχοντάς τους 24ωρη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και να τους καταστήσει διαθέσιμα τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, που περιλαμβάνουν διδάγματα από την περυσινή καταστροφή.

Πηγή προσκείμενη στην εταιρία δήλωσε ότι "η BP ελπίζει να ξαναρχίσει την εξόρυξη το καλοκαίρι, αφού επιδείξει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τους υπάρχοντες όρους" που έχουν θέσει οι αμερικάνικες αρχές.

Επίσημα η BP δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Αρχικά στην BP θα επιτραπεί μόνο να διατηρήσει ή/και να αυξήσει την παραγωγή σε κοιτάσματα τα οποία είχε ήδη και αποκλείεται το ενδεχόμενο να της επιτραπεί να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις για νέα κοιτάσματα, σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς.

Τον Μάρτιο, ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ είχε δηλώσει ότι η καταστροφή δεν είναι λόγος να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου από μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Η BP αντιμετωπίζει αιτήματα για αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την τραγωδία -- την μεγαλύτερη ανθρωπογενή περιβαλλοντική καταστροφή στην Ιστορία των ΗΠΑ --, η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει μορατόριουμ στην άντληση πετρελαίου από μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού, το οποίο ήρθη τον Οκτώβριο του 2010.
Πηγή: skai.gr