Κύμα ψύχους σαρώνει την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη

Οι χιονοθύελλες και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και σήμερα με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές, κυρίως, συγκοινωνίες στις περισσότερες χώρες της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους σημειώθηκε η σφοδρότερη χιονόπτωση τα τελευταία εκατό χρόνια. Σε πολλές περιοχές της Μαγιόρκας χιόνισε και η θερμοκρασία έπεσε στους μείον επτά βαθμούς. Στην γειτονική Μινόρκα έκλεισε το αεροδρόμιο ενώ δεν λειτούργησαν τα σχολεία και λίγα δρομολόγια των πορθμείων έγιναν.
Στην ηπειρωτική Ισπανία από την χιονοθύελλα αποκλείστηκαν τουλάχιστον 17 αυτοκινητόδρομοι και δεν έγιναν αρκετά δρομολόγια τρένων. Σε ορισμένες περιοχές το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 15 βαθμούς.
Ενας άστεγος βρέθηκε νεκρός ενώ μία γυναίκα γέννησε στο αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στον παγωμένο δρόμο.
Στην Πορτογαλία οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν το κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα από την αρχή της εβδομάδας.
Σε Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα, ενώ στην Αυστρία έχουν σημειωθεί μεγάλα μποτιλιαρίσματα και τροχαία.
Στην Γαλλία, οι θερμοκρασία έπεσε στους μείον επτά βαθμούς και τρεις άστεγοι έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες.
Στην Ιταλία οι Ναπολιτάνοι είδαν κάτασπρο τον Βεζούβιο. Χιόνι έπεσε στα περίχωρα της Ρώμης καθώς και στην Σικελία και Σαρδηνία. Σε ορισμένα σημεία των Αλπειων το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου.
Στην Κροατία έχουν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα και πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Στην κεντρική ορεινή περιοχή Λίκα, το χιόνι που έπεσε στις τελευταίες 24 ώρες έφθασε τα διόμισι μέτρα, ενώ έκλεισαν οι γέφυρες που συνδέουν δύο νησιά στην Αδριατική.Στο Ζάγκρεμπ σημειώθηκαν αρκετά τροχαία.
Στην πρωτεύουασα του Μαυροβουνίου, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες το αεροδρόμιο, ενώ ένα αεροπλάνο των Αερογραμμών του Μαυροβουνίου με 76 επιβάτες ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άνθρωποι.
Στο Κόσοβο, η αστυνομία ανέφερε τουλάχιστον 150 τροχαία ατυχήματα από τη Δευτέρα,με δύο νεκρούς.
Στην δυτική ΠΓΔΜ,στα σύνορα με την Αλβανία, σημειώθηκαν περί τα 200 τροχαία-ένα θανατηφόρο- από την Δευτέρα, ενώ πολλά χωριά στην δυτική Βοσνία είναι αποκλεισμένα.
Στην Ρουμανία πάνω από 3.000 άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ηλεκτρικό, ενώ τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι έντονα σε όλους σχεδόν τους δρόμους της χώρας. Έκλεισε το λιμάνι της Κοστάντζας.
Χιονίζει συνεχώς στην Τσεχία, στο ανατολικό τμήμα της οποίας διακόπηκε η κίνηση των σιδηροδρόμων για πολλές ώρες επειδή έπεσαν δένδρα στις γραμμές.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το κύμα ψύχους θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η θερμοκρασία θα πέσει και άλλο σε ορισμένες περιοχές αύριο.
Πηγή: skai.gr