Κλείσιμο

Ρωσία: Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από τη Φουκουσίμα

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Ιαπωνίας Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της χώρας.

Ειδικότερα, οκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο έως και την Τρίτη, εντόπισαν ίχνη ιωδίου-131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι.

"Η συγκέντρωσή του είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερη από το αποδεκτό επίπεδο, και ως εκ τούτου δεν αντιπροσωπεύει απειλή για την υγεία των ανθρώπων", προσθέτει η ίδια πηγή.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία. Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα επίπεδα μέχρι 30 microroentgens την ώρα θεωρούνται ασφαλή.

Η πρωτεύουσα της Προμόριε, το Βλαδιβοστόκ, μια πόλη 600.000 κατοίκων, βρίσκεται αντίκρυ από την Θάλασσα της Ιαπωνίας, και περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μονάδας της Φουκουσίμα.

Προς κρατικοποίηση η Τepco;
Στο μεταξύ ένας ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς να ζητηθεί κρατική οικονομική βοήθεια από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας.

"Επειδή η χώρα προωθούσε την πυρηνική ενέργεια, ως πολιτική της, είναι απαραίτητο η χώρα να αναλάβει εν τέλει την ευθύνη", φέρεται ότι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κοϊσίρο Γκέμπα, υφυπουργός αρμόδιος για την εθνική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo.

Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.

Η Tepco αγωνίστηκε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου. Η εξέλιξη της κατάστασης υπερέβη τις δυνατότητες της Tepco με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας.

Τεράστιες αξιώσεις για αποζημιώσεις αναμένονται, και οι παρατηρητές αμφιβάλλουν αν η εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψει ή να πληρώσει για την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας.

Νέος Σεισμός στη ΒΑ Ιαπωνία
Την Τρίτη εξάλλου ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε την βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Η Υπηρεσία δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε στις 19:54 μ.μ. (10:54 GMT), ήταν εκτός του νομού της Φουκουσίμα.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το αν επηρεάστηκε από τον σεισμό η μονάδα της Φουκουσίμα, ωστόσο η ιαπωνική κυβέρνηση έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού γύρω απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.
Πηγή: skai.gr