Φουκουσίμα: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2

Δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερο ποσοστό ραδιενέργειας από το επιτρεπτό, μετρήθηκε στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Tepco.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα ανοικτά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι βρίσκονται σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό δύο εβδομάδες αφότου οι εγκαταστάσεις επλήγησαν από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Μια ημέρα νωρίτερα, όταν το επίπεδο της ραδιενέργειας βρισκόταν 1.250 φορές πάνω απο το κανονικό, είχε εκτιμηθεί ότι «δεν απειλούνται» η θαλάσσια ζωή και η ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

«Τα ρεύματα του ωκεανού θα σκορπίσουν τα ραδιενεργά σωματίδια και θα είναι πολύ εξασθενημένα όταν απορροφηθούν από τα ψάρια και τα φύκια», δήλωσε χθες ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, στέλεχος της υπηρεσίας.

Η κρίση στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα, έχει επισκιάσει την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τον ισχυρότερο σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας, μεγέθους 9 βαθμών, και το τσουνάμι που προκάλεσε την 11η Μαρτίου. Ο απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 27.100 νεκρούς και αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

IAEA: Η κρίση δεν έχει τελειώσει
Ο επικεφαλής της IAEA Αμάνο δήλωσε ότι η κρίση ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες. «Είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα», είπε στην εφημερίδα New York Times. «Και δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Ο Αμάνο, πρώην ιάπωνας διπλωμάτης, είπε ότι οι αρχές είναι ακόμα «αβέβαιες» για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν. Είπε πως υπάρχουν μερικές «θετικές ενδείξεις», όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες», τονίζοντας ότι δεν επικρίνει το έργο των αρχών στο Τόκιο.
Η IAEA έστειλε δύο πρόσθετες ομάδες στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, μια για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του επιπέδου της ραδιενέργειας και μια για να βοηθήσει στην αποτίμηση της μόλυνσης των τροφίμων.

Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε αγνοηθεί
Παράλληλα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε».

Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power Co., η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.

«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα είχε κάνει την προειδοποίηση στην εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».

Εξάλλου, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

"Δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση από τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα"
Απολύτως καθησυχαστική είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις μετρήσεις ραδιενεργών στοιχείων στον ελληνικό χώρο.

Οπως αναφέρει, «δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι μετρήσεις έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας τόσο χαμηλά που δεν ανιχνεύονται καν από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης.

Πηγή: skai.gr