Φουκουσίμα: Ζημιές στο κέλυφος του αντιδραστήρα 3

Το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.

"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιός ξέρει", δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Εργαζόμαστε για να μην επιδεινωθεί. Οφείλουμε να παραμένουμε σε μεγάλη επαγρύπνηση», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από πέντε που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Παράλληλα, η ιαπωνική υπηρεσία ατομικής ενέργειας φοβάται σχάση στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια.

Οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, πρόσθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Tepco.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

Οι ρίψεις νερού συνεχίστηκαν την Παρασκευή στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3.

Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.

Στο μεταξύ, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών. Παράλληλα οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν.

Παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπέρασε τους 10.000 ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε την Παρασκευή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει τη σύνθεση των στοιχείων από τις διάφορες πληγείσες περιοχές, δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό προς το παρόν.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη βουλή προς συζήτηση κατεπείγοντα προϋπολογισμό για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.

Ο Γιοσάνο είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει αν το σχέδιό της να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις είναι εφαρμόσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία αυτό το μήνα μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολάρια (211 δισ. ευρώ), σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τέλος, η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία ανακοίνωσαν μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων.
Πηγή: skai.gr